Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η αύξηση της τιμής του βουτύρου βάζει σε κίνδυνο τα κρουασάν!

Τα παραδοσιακά κρουασάν, οι τάρτες και τα μπριός φέρονται να απειλούνται από τη μεγάλη αύξηση της τιμής του βουτύρου που ισχύει τον τελευταίο χρόνο.

Το διάστημα μεταξύ Μαΐου 2016 και Μαΐου 2017, οι τιμές του βουτύρου εκτινάχθηκαν κατά 92% και αυτό το υλικό μπορεί να αντιπροσωπεύει έως το ένα τέταρτο της συνταγής, υπογραμμίζει ο Φαμπιέν Καστανιέρ, γενικός γραμματέας των κατασκευαστών μπισκότων και γλυκών της Γαλλίας.

«Στη βάση της επικρατούσας τιμής, το πρόσθετο κόστος σε ετήσια βάση εκτιμάται στα 68 εκατ. ευρώ για τους κατασκευαστές μπισκότων και γλυκών σε σύγκριση με το 2016» διευκρίνισε ο Καστανιέρ, καταγγέλλοντας την «αφόρητη οικονομική πίεση».

«Η έλλειψη βουτύρου μοιάζει με πραγματική απειλή για το τέλος του έτους και φέρνει έναν αέρα πανικού στις αγορές» επιβεβαίωσε ο γενικός αντιπρόσωπος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών, Ματιέ Λαμπέ.

Οι δύο ομοσπονδίες απευθύνουν επομένως έκκληση για επίδειξη υπευθυνότητας προς όλους τους παράγοντες του τομέα και ιδίως τους μεγάλους διανομείς και τον τομέα της εστίασης προκειμένου οι κατασκευαστές να μπορέσουν σύντομα να μετακυλήσουν στις τιμές τους την αύξηση.

Σύμφωνα με τον Λαμπέ «οι τιμές καταναλωτή των κρουασάν, των ταρτών, των μπριός θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά, πολύ σύντομα».

By