Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου, 2020

Η Airbus απειλεί με αποχώρηση από τη Βρετανία σε περίπτωση άτακτου Brexit

H βιομηχανία αεροσκαφών Airbus απείλησε να αποσύρει τις επενδύσεις της στη Βρετανία εάν το Brexit πραγματοποιηθεί ατάκτως, προτού επιτευχθεί η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δυσκολεύοντας μ΄ αυτόν τον τρόπο ακόμη περισσότερο τη Βρετανίδα πρωθυπουργόΤερέζα Μέι, να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να καταστρέψει την οικονομία της Μεγάλης Βρετανίας.

Στην αυστηρότερη προειδοποίηση προς τη Βρετανία από οποιαδήποτε μεγάλη εταιρεία μέχρι στιγμής, ο γίγαντας της αεροδιαστημικής βιομηχανίας δήλωσε αργά την Πέμπτη ότι η αποχώρηση από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση χωρίς μεταβατική συμφωνία θα οδηγούσε σε «σοβαρή αναταραχή και διακοπή της παραγωγής στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Η Airbus, με έδρα τη Τουλούζη της Γαλλίας , θα αναγκαστεί να «επανεξετάσει τις επενδύσεις της στο Ηνωμένο Βασίλειο και το μακροπρόθεσμο αποτύπωμα της στη Μεγάλη Βρετανία».

«Αυτή είναι μια πραγματικότητα που αναδύεται για την Airbus», δήλωσε ο Τομ Γουίλιαμς, διευθύνων σύμβουλος του εμπορικού τμήματος της Airbus, σε ηλεκτρονική του δήλωση. «Με απλά λόγια, ένα σενάριο μη συμφωνίας με την ΕΕ απειλεί άμεσα το μέλλον της Airbus στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Οι συστάσεις προς τη Μεγάλη Βρετανία που έγιναν τον Μάιο, που αποσκοπούν στη διατήρηση ενός όσο το δυνατόν πιο εύκολου εμπορίου, έπεσαν επανειλημμένα στο κενό. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση διαρκώς ενισχύει τη ρητορική της αναφορικά μετο ενδεχόμενο ενός χαοτικού διαζυγίου, προειδοποιώντας τις εταιρείες πως πρέπει να προετοιμαστούν για το χειρότερο.

Η προειδοποίηση της Airbus είναι μια ακόμη υπενθύμιση για το τι θα σήμαινε μια ενδεχόμενη αποτυχία για τις θέσεις εργασίας και τους απλούς πολίτες.

Για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια, είναι η ΕΕ και όχι η Μεγάλη Βρετανία που κάνει το μεγαλύτερο θόρυβο αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός άσχημου «διαζυγίου».

Η προειδοποίηση της Airbus – εταιρείας που προσφέρει υψηλής ποιότητας θέσεις εργασίας σε ολόκληρη τη Βρετανία και υποστηρίζει μια τεράστια αλυσίδα εφοδιασμού- έρχεται καθώς η πρωθυπουργός Μέι εξακολουθεί να αντιπαλεύεται την ίδια της την κυβέρνηση.

Οι εταιρείες προειδοποιούν ότι χρειάζονται σαφήνεια όσον αφορά στο μέλλον του Brexit και παροτρύνουν την κυβέρνηση να λάβει αποφάσεις. Η Τερέζα Μέι θα μεταβεί  στις Βρυξέλλες αργότερα αυτό το μήνα για μια σύνοδο κορυφής που προοριζόταν να αποτελέσει καθοριστική στιγμή στις διαπραγματεύσεις. Αντ “αυτού, η έλλειψη προόδου και οι πιθανότητες διάρρηξης θα είναι το κύριο σημείο συζήτησης.

«Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση της σύναψης μιας βαθιάς και ειδικής εταιρικής σχέσης με την ΕΕ για να εξασφαλίσουμε ότι το εμπόριο παραμένει όσο το δυνατόν πιο ελεύθερο και χωρίς τριβές, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της αεροδιαστημικής, και είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουμε μια καλή συμφωνία που είναι αμοιβαία επωφελής». δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα υπενθυμίσουν στη Βρετανία κατά τη σύνοδο κορυφής ότι εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit, δεν θα υπάρξει μεταβατική περίοδος – η περίοδος χάριτος, δηλαδή, που οι επιχειρήσεις υπολογίζουν για τους 21 πρώτους μήνες μετά την αποχώρηση από την Ε.Ε.

Ακόμη και αν η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι εξασφαλίσει τη σχεδιαζόμενη μετάβαση, η Airbus δε θα έχει τον απαραίτητο χρόνο για να κάνει τις «αναγκαίες αλλαγές στην εφοδιαστική της αλυσίδα», σημείωσε η Airbus, ξεκαθαρίζοντας ότι θα εξετάζει πολύ προσεχτικά το ενδεχόμενο νέων επενδύσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Άλλες εταιρείες αρχίζουν επίσης να ετοιμάζονται να μετακομίσουν, με την αυτοκινητοβιομηχανία να αποτελεί μια από τις σημαντικές βιομηχανίες σε κίνδυνο. Η Jaguar Land Rover μετακινεί την παραγωγή του Land Rover Discovery από την ιστορική της εγκατάσταση στο Solihull, στη Σλοβακία, μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους και θα προχωρήσει σε απολύσεις εργαζομένων.

Η Unilever δήλωσε ότι επέλεξε την Ολλανδία ως την κύρια έδρα της, με την απόφασή της να καθιστά απίθανη την παραμονή της εταιρείας στον δείκτη FTSE 100

Να σημειώσουμε ότι, εκτός 14.000 εργαζόμενους σε 25 τοποθεσίες στη Βρετανία, η Airbus έχει περισσότερους από 4.000 προμηθευτές στο Ηνωμένο Βασίλειο και υποστηρίζει περισσότερες από 100.000 θέσεις εργασίας στην εφοδιαστική αλυσίδα της στη Βρετανία.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By