Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Η Alibaba μπαίνει στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ με μια συμφωνία-ρεκόρ $13,4 δισ.

Ο γίγαντας του κινεζικού ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba Group είναι έτοιμη να εισαχθεί στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ με μια πώληση μετοχών που αναμένεται να συγκεντρώσει μέχρι και 13,4 δισ. δολάρια, μόλις αυτή την Πέμπτη, σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το Reuters.

Αν και τα στελέχη της Alibaba ετοιμάζονται για μια εισαγωγή την Πέμπτη, οι πηγές δήλωσαν ότι το χρονοδιάγραμμα μπορεί να έχει αποκλίσεις ανάλογα με τις εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ.

Η συμφωνία θα θεωρηθεί ως ώθηση για το Χονγκ Κονγκ, το οποίο εισήλθε πρόσφατα στην πρώτη του ύφεση σε μια δεκαετία, μετά από περισσότερο από πέντε μήνες διαδηλώσεων στους δρόμους και εν μέσω ανησυχιών για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας.

Η εταιρεία σχεδίαζε να πουλήσει τις μετοχές νωρίτερα φέτος, αλλά τον Αύγουστο ανέβαλε τη συμφωνία, καθώς οι διαμαρτυρίες που διαδραματίζονται στο Χονγκ Κονγκ από τον Ιούνιο γίνονται όλο και πιο βίαιες.

Μια άλλη πηγή με γνώση της διαδικασίας εισαγωγής, δήλωσε ότι η Alibaba ήταν πεπεισμένη ότι θα μπορούσε να ξεπεράσει το αρνητικό συναίσθημα που δημιουργήθηκε στις χρηματοπιστωτικές αγορές του Χονγκ Κονγκ λόγω των συνεχιζόμενων διαμαρτυριών.

Σημειώνεται ότι την ημερομηνία της αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO) των $25 δισ. στη Wall Street – η μεγαλύτερη IPO στην ιστορία – στις 19 Σεπτεμβρίου 2014, η χρηματιστηριακή αξία της Αlibaba ανερχόταν σε $231 δισ. Τον Δεκέμβριο του 2018, η κεφαλαιοποίησή της έφτασε τα $352,28 δισ.

Η εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ αναμενόταν αρχικά να ανέλθει στα 15 δισ. δολάρια, αλλά οι πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο ότι η εταιρεία θα προσφέρει μέχρι και 500 εκατομμύρια πρωτογενείς μετοχές στην εισαγωγή της.Η πώληση θα μπορούσε να ανέλθει στα 13,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μια πώληση αυτού του μεγέθους θα «αραιώσει» τους υφιστάμενους μετόχους κατά 2,8% και οι επενδυτές θα μπορούν να ανταλλάσσουν μετοχές μεταξύ των δύο χρηματιστηρίων, ανέφερε η πηγή.

Η Alibaba θα δημοσιεύσει ένα προκαταρκτικό ενημερωτικό δελτίο για την εισαγωγή την Τετάρτη το βράδυ στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By