Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και οι φόβοι για «βόμβα» στην αγορά ακινήτων

Μπορεί να αλλάξει όνομα, μπορεί να αλλάξει και δομή, ο ΕΝΦΙΑ όμως ήρθε για να μείνει κι ας έγινε η κατάργησή του προεκλογικό σύνθημα.

Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ που προωθεί το οικονομικό επιτελείο, υπολογίζουν το χαράτσι στην ακίνητη περιουσία με βάση τις εμπορικές τιμές γεγονός που μπορεί να επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα στην αφορά ακινήτων. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2017. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το νέο σύστημα υπολογισμού των αξιών τίθεται σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2018 και με βάση αυτό θα υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ, αλλά και οι υπόλοιποι φόροι που συνοδεύουν τα ακίνητα (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές ΤΑΠ κ.λπ.).

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι ο ετήσιος στόχος των 2,65 δις ευρώ είναι αδιαπραγμάτευτος, το οικονομικό επιτελείο επιδίδεται σε ένα ράβε-ξήλωνε και σε αλχημείες στον υπολογισμό των αξιών, προκειμένου να βγουν τα νούμερα και να μην υπάρξει απόκλιση στα έσοδα -εξέλιξη που θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να ενεργοποιήσει τον δημοσιονομικό κόφτη..

Η κυβέρνηση ήλπιζε ότι στο παζάρι με τους δανειστές θα κέρδιζε στα αντίμετρα μια γενναία μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Δεν κατάφερε να πείσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και αναγκάζεται να τον κρατήσει. Εχει δεσμευθεί έναντι των δανειστών ότι ο φόρος θα συνεχίσει να αποδίδει τα ίδια έσοδα. 3,3 δισ. ευρώ βεβαιωμένα έσοδα, 2,650 δισ. ευρώ στο ταμείο. Υπενθυμίζεται ότι το 2018 το πρωτογενές πλεόνασμα ανεβαίνει στο 3,5% του ΑΕΠ, επομένως περιθώρια αποκλίσεων δεν υπάρχουν.
«Bόμβα» στην αγορά ακινήτων

Το κύμα πλειστηριασμών το οποίο αναμένεται το επόμενο διάστημα πρόκειται να ρίξει ακόμα χαμηλότερα τις τιμές αγοράς. Με βάση τα τελευταία στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων 1.316.418 φυσικά άτομα είτε απαλλαπάχτηκαν είτε είχαν έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ. Αυτοί είναι τα πρώτα υποψήφια θύματα το 2018.

Οπως αναφέρουν Τα Νέα αυτές οι συνθήκες προβληματίζουν έντονα αρμόδια στελέχη στην Καραγιώργη Σερβίας, που επισημαίνουν ότι η μετάβαση στο νέο σύστημα τιμών ακινήτων θα πρέπει να γίνει με πολλή προσοχή. Τυχόν εξίσωση των αντικειμενικών με τις αγοραίες κρύβει μεγάλους κινδύνους καθώς θα μπορούσε να ισοπεδώσει και με τον νόμο τις τιμές των ακινήτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αξία της περιουσίας των Ελλήνων.
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει τεχνική βοήθεια από την Κομισιόν. Παράλληλα, η Καραγιώργη Σερβίας προχώρησε στη διεύρυνση της επιτροπής η οποία είχε συσταθεί για τη μελέτη των αντικειμενικών, ζητώντας την παροχή στοιχείων και στελεχών τόσο από την Τράπεζα της Ελλάδος όσο και την ΕΛΣΤΑΤ.

Στόχος είναι, τους επόμενους μήνες, να φτιαχτεί ένα σύστημα ανάλογο με αυτό που βρίσκεται ανενεργό στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, το λεγόμενο Ψ.Υ.ΔΗ.ΠΕ.ΕΚ (Ψηφιακές Υπηρεσίες Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων), στο οποίο θα συλλέγονται όλα τα διαθέσιμα δεδομένα από την αγορά, από συμβολαιογράφους, τράπεζες, μεσίτες κ.λπ., μέσω των οποίων θα προκύπτουν οι νέες τιμές για τον υπολογισμό των φόρων ακινήτων.

Το εγχείρημα ήδη κρίνεται δύσκολο από αυτούς που το προωθούν. Αν υπάρξει νέα βάση τιμών πάντως έως το τέλος του έτους, ο ΕΝΦΙΑ του 2018 το επόμενο καλοκαίρι θα υπολογιστεί με τις νέες τιμές και τις απαραίτητες προσαρμογές.

By