Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του Business Voice, η Amazon βρίσκεται σε πυρετώδεις διαδικασίες επάνδρωσης ομάδας προκειμένου μέσα στους πρώτους μήνες του 2025 να πραγματοποιήσει την παρθενική της εμφάνιση στην ελληνική αγορά, με φυσική παρουσία.
Πλάνο, που είχε σχεδιάσει και λίγο πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2009, ωστόσο εγκαταλείφθηκε δίχως δεύτερη σκέψη.
Μάλιστα, το ακόμη θετικότερο στοιχείο είναι πως η αμερικανική εταιρεία δείχνει να έχει πάρει στα ζεστά την λογική του brain gain, καθώς έχει «χτυπήσει την πόρτα» σε Έλληνες στελέχη που ζουν και εργάζονται τα τελευταία χρόνια σε χώρες του εξωτερικού, προσφέροντας ένα ελκυστικό compensation package επαναπατρισμού. Ήδη, έχει προσεγγίσει Έλληνες που εργάζονται στην Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία, ενώ ρόλο στην όλη διαδικασία φαίνεται πως παίζει και η εμπειρία της εταιρείας από την στελέχωση της Amazon Web Services (AWS), η οποία κατά την τελευταία τετραετία λειτουργεί γραφείο στην Αθήνα, αποτελώντας -ουσιαστικά- μέρος της εν εξελίξει συνολικότερης, όσο και πολύμορφης επένδυσής της στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Εξάλλου, είναι γνωστό στην ΙΤ αγορά πως η AWS ακολούθησε μια εξαιρετικά επιθετική στρατηγική στο ζήτημα της προσέλκυσης ταλέντου για την πλήρωση του στελεχειακού της δυναμικού, δίχως να φείδεται εξόδων ή δεύτερων σκέψεων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του Business Voice, η Amazon στο νέο της εγχείρημα στη χώρα μας δεν πρόκειται να ακολουθήσει αντίστοιχη λογική, καθώς αφενός μεν δεν υπάρχει επάρκεια ανθρώπινου δυναμικού στο γνωστικό αντικείμενο και πεδίο που αναζητά και αφετέρου δεν βιάζεται να αγοράσει μερίδιο αγοράς, «καίγοντας» σημαντικά κεφάλαια και ναρκοθετώντας την περαιτέρω αναπτυξιακή της διάσταση.
Αντιθέτως, κάθε άλλο παρά μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο επιχειρηματικός κολοσσός που διευθύνει ο Τζεφ Μπέζος να στρέψει το ενδιαφέρον του προς την κατεύθυνση της συνεργασίας με υφιστάμενο κορυφαίο παίκτη στο εγχώριο πεδίο των online αγορών. Συνεργασία, που για τα δεδομένα της Amazon, είθισται να σχηματοποιείται σε εξαγορά!
Για παράδειγμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να είναι και το ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ελλάδα Skroutz το οποίο ηγετική παρουσία στην εγχώρια αγορά.
Πόσο, μάλλον, από τη στιγμή κατά την οποία η Amazon αντιμετωπίζει με εξαιρετικά θετικό πνεύμα τόσο την αγορά της Ελλάδας, όσο και την θέση της στην ευρύτερη νοτιοανατολική Ευρώπη και το ρόλο hub που δύναται να παίξει σε συνάρτηση με την ωριμότητα της αγοράς, την σταθερότητα του πολιτικού περιβάλλοντος, την διαρκώς βελτιούμενη «υγεία» των οικονομικών δεδομένων, αλλά και την πολυετή διεισδυτικότητα ελληνικών επιχειρήσεων σε ένα ευρύ φάσμα γεωγραφιών και συνεπακόλουθων χωρών.
Θα πρέπει να τονιστεί -όπως προαναφέρθηκε, ήδη από το 2020- ότι η AWS έχει δημιουργήσει «Edge Location» στην Αθήνα, εισάγοντας σειρά από προηγμένες τεχνολογίες, (λ.χ. Amazon CloudFront, Lambda@Edge, AWS Shield κ.ά.) στη χώρα, συνδέοντας την Ελλάδα με το παγκόσμιο δίκτυο υποδομών που διαθέτει η εταιρεία.
Παράλληλα, η AWS συνεργάζεται στενά και με την Ελληνική Κυβέρνηση προκειμένου η τελευταία να αξιοποιήσει ενεργά τεχνολογίες cloud, έτσι ώστε να συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση της καινοτομίας στην χώρα μας, περιλαμβανομένου ενός πιλοτικού έργου για τη μετατροπή του νησιού της Νάξου σε «έξυπνο» νησί, καθώς και της δημιουργίας του πρώτου ευρωπαϊκού Outpost Testing Lab (OTL) στην Αθήνα.
Γιγαντιαία επένδυση 1 δισ. δολαρίων σε ΑΠΕ στην Ελλάδα!
Πρόσφατα, η Amazon γνωστοποίησε την επένδυση σε 3 αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας στην Ελλάδα, μέσω των οποίων η εταιρεία θα είναι σε θέση να προχωρήσει στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της στην περιοχή, παρέχοντας «καθαρή» ενέργεια και υποστηρίζοντας, παράλληλα, την επίτευξη του στόχου μετάβασης της Ελλάδας σε χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Η συνολική επένδυση αναμένεται να υπερβεί το 1 δισ. δολάρια και θα συγχρηματοδοτηθεί από την Εθνική Τράπεζα, καθώς επίσης από κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα της Ελλάδας, προβλέπεται η παραγωγή άνω του 80% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας προερχόμενων από ΑΠΕ έως το 2030. Με το 48% της παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα να βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα, τα νέα, αιολικά πάρκα αναμένεται να βοηθήσουν, σημαντικά, στη μείωση των εκπομπών άνθρακα στη χώρα και να υποστηρίξουν τη μετάβαση της Ελλάδας στην παραγωγή καθαρής ενέργειας.
Με αυτά τα έργα, η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο. Στην Ελλάδα έχουν, ήδη, υπογραφεί τέσσερις συμφωνίες προμήθειας ενέργειας (Power Purchase Agreements), οι οποίες αφορούν σε τρία έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ειδικότερα, δύο εξ’ αυτών των συμφωνιών αφορούν στο αιολικό πάρκο στο Βέρμιο (βόρειος και νότιος αιολικός σταθμός Βερμίου) στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, ενώ ακόμη δύο στα αιολικά πάρκα στις περιοχές Μεσοκορφή και Κούκουρας στην Πελοπόννησο.
Η κατασκευή των υποδομών έχει, ήδη, ξεκινήσει, και το 2026 τα νέα, αιολικά πάρκα αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικά. Συνολικά, ως αποτέλεσμα των έργων, εκτιμάται ότι θα παραχθεί καθαρή ενέργεια, που αντιστοιχεί στην ηλεκτροδότηση 200.000 ελληνικών νοικοκυριών, ετησίως. Η παραγόμενη ενέργεια από τα νέα έργα θα περνάει κατευθείαν στο κεντρικό δίκτυο, καλύπτοντας τόσο τις λειτουργικές ανάγκες της Amazon όσο και τις ανάγκες τοπικών επιχειρήσεων, δημόσιων φορέων και νοικοκυριών.
Ήδη, για το αιολικό πάρκο στο Βέρμιο έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 100 νέες θέσεις εργασίας, ενώ κατά την πλήρη λειτουργία των σταθμών οι νέες θέσεις εργασίας αναμένεται να φτάσουν τις 300, σύμφωνα με στοιχεία της Aer Soléir, που αποτελεί τον φορέα υλοποίησης του έργου.
Επιπροσθέτως, η τελευταία έχει διαθέσει περισσότερο από 1 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στην τοπική κοινότητα, που αφορούν σε αναβάθμιση υποδομών, δωρεές σε σχολεία, υποστήριξη υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, καθώς και σε οικονομική υποστήριξη της τοπικής γεωργίας και των τοπικών παραγωγών.
Σε σχέση με τον αιολικό σταθμό στο Βέρμιο, η Aer Soléir έχει επενδύσει επιπλέον 1,8 εκατ. ευρώ για αναδασώσεις και προγράμματα βιοποικιλότητας στην περιοχή, που αφορούν, αντιστοίχως, σε αναβάθμιση των οδικών δικτύων σε δασικές περιοχές, στη δημιουργία χώρων αναψυχής και μονοπατιών περιπάτου που βελτιώνουν την πρόσβαση της τοπικής κοινωνίας στο δάσος, αλλά και σε προγράμματα διαχείρισης δασών, που ενισχύουν τη διατήρηση του δασικού πλούτου της περιοχής.
Παρούσα και στα Data Centers
Μια ακόμη πτυχή που σίγουρα βοηθά στο υπό εξέλιξη εγχείρημα της Amazon, δεν είναι άλλο και από το γεγονός πως η διοίκηση της εταιρείας έχει προαναγγείλει ιδιαίτερα φιλόδοξα όσο και «βαριά» επενδυτικά σχέδια για δραστηριοποίηση στον έντονα αναδυόμενα τομέα των Data Centers. Μάλιστα, η Ελλάδα έχει καταφέρει να προσελκύσει και διασφαλίσει επενδύσεις μεγαλύτερες των 2 δισ. ευρώ για τη δημιουργία Data Centers καθιστώντας την ψηφιακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή, ενώ παράλληλα αποτελεί την «γέφυρα» μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής.