Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

«Οι άνθρωποι που βγαίνουν από την Αμυγδαλέζα είναι παραμελημένοι, όχι υγειονομικές βόμβες»

Ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου τόνισε ότι είναι απαραίτητο να ληφθεί ειδική μέριμνα για τους ανηλίκους

amigdaleza

Οι άνθρωποι που βγαίνουν από την Αμυγδαλέζα δεν είναι υγειονομικές βόμβες, αλλά είναι παραμελημένοι, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Νικήτας Κανάκης, πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, σημειώνοντας πάντως πως η εικόνα του κέντρου Κράτησης της Αμυγδαλέζας, είναι η χειρότερη δυνατή και υγειονομικά.

Είπε πως πολλοί μετανάστες πηγαίνουν στα Πολυ-ιατρεία των Γιατρών του Κόσμου, τα οποία όμως είναι φορτωμένα ήδη από τον κόσμο που τα επισκέπτεται καθημερινά, και οι δυνατότητες τους είναι περιορισμένες.

Εκτιμώντας τι γίνεται με τους ανθρώπους που αφήνονται ελεύθεροι, είπε πως ένα μέρος κατευθύνονται (ειδικά υπήκοοι Πακιστάν και Μπαγκλαντές) εκεί όπου συνελήφθησαν, δηλαδή στα χωράφια. Ένα μέρος κατευθύνεται στο κέντρο της Αθήνας και ένα άλλο μέρος προσπαθεί να βγει από τη χώρα. Άλλωστε, όπως τόνισε ο κ. Κανάκης, η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών θέλει να φύγει από την Ελλάδα.

Σχολιάζοντας τη δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου που πρότεινε ως λύση στέγασης για όσους ζητούν άσυλο, την ενοικίαση άδειων ξενοδοχείων, άδειων ιδιωτικών κλινικών, μικρών μονάδων, άδειων δημοτικών κτηρίων καθώς και ξενοίκιαστων διαμερισμάτων, είπε πως θα μπορούσε να είναι μία λύση.

Από την πλευρά του όμως, ο κ. Κανάκης, πρότεινε να διατηρηθούν οι δομές στην Αμυγδαλέζα, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως την Κόρινθο, όμως ως δομές φιλοξενίας, βάζοντας μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου οι άνθρωποι αυτοί θα μπορούσαν να πηγαίνουν εκεί για να μένουν και στη συνεχεία να κινούνται ελεύθερα.

Ο κ. Κανάκης τόνισε ότι είναι απαραίτητο να ληφθεί ειδική μέριμνα για τους ανηλίκους, γιατί όπως είπε, αν δεν γίνει αυτό, σύντομα θα βρούμε αυτά τα παιδιά στο δρόμο με άλλη μορφή.

By