Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, 2021

Η αντίδραση του ξένου τύπου στην συμφωνία

Τα μέσα κάνουν λόγο για συμφωνία Τσίπρα με την Γερμανία και συμφωνία στο παρά πέντε

ellada-euro

Άμεση ήταν η αντίδραση του ξένου τύπου στην είδηση της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστώ.

Το πρακτορείο Bloomberg με δημοσίευμά του αναφέρει πως Έλληνες αξιωματούχοι λένε ότι επετεύχθη συμφωνία.

Μάλιστα, το Bloomberg επισημαίνει πως «είναι περίεργο, γιατί λίγα λεπτά νωρίτερα, το Reuters υποστήριζε ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε ζητήσει Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για την ερχόμενη Κυριακή, αν δεν σημειωνόταν συμφωνία στο σημερινό Eurogroup».

«Χωρίς βοήθεια, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα κινδύνευε να μείνει χωρίς ρευστό τον ερχόμενο μήνα. Με την αποδοχή των γερμανικών απαιτήσεων, ο πρωθυπουργός, που υποσχέθηκε να δώσει τέλος στη λιτότητα, κινδυνεύει με εγχώριες αρνητικές αντιδράσεις» γράφει το δίκτυο.

Μάλιστα, επισημαίνει πως το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας αναμένεται να λήξει στα τέλη Φεβρουαρίου και προσθέτει πως, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε παράταση -ένα βήμα, όπως εξηγεί το Bloomberg, που οδήγησε στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup.

reuters

Την ίδια στιγμή, το πρακτορείο Reuters σε τηλεγράφημά του αναφέρει πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν σε ένα προσχέδιο κοινού κειμένου για την Ελλάδα.

«Αξιωματούχοι της ευρωζώνης δήλωσαν την Παρασκευή ότι μπορεί να αποτελέσει βάση για συμφωνία παράτασης του πακέτου διάσωσης της Αθήνας» γράφει το Reuters. «Αξιωματούχοι τόνισαν ότι δεν υπήρχε επίσημη συμφωνία» προσθέτει το πρακτορείο.

Την ίδια ώρα, το αμερικανικό δίκτυο CNBC επισημαίνει πως, μετά τις πληροφορίες για επίτευξη συμφωνίας, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σημείωσε άνοδο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και της Ελλάδας συμφώνησαν σε ένα προσχέδιο, το οποίο μπορεί να αποτελέσει βάση για συμφωνία παράτασης του πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα.

Ωστόσο, το δίκτυο διευκρινίζει πως, όπως πληροφορείται έπειτα από επικοινωνία με εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης, δεν επετεύχθη οριστική συμφωνία.

Αυξάνεται η αισιοδοξία, ενώ η συμφωνία επετεύχθη για την Ελλάδα, γράφει η ιρλανδική ιστοσελίδα rte.ie, που εξηγεί ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σε ένα κοινό κείμενο με την Ελλάδα.

cnbc

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων από την άλλη επικαλείται δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου, που αναφέρουν ότι φαίνεται να έχει σημειωθεί συμφωνία, ωστόσο ζήτησε λίγο χρόνο, ώστε να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Γιάνη Βαρουφάκη και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Η τουρκική Daily Sabah στην επίσημη ιστοσελίδα της γράφει ότι υπήρξε συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία σχετικά με την παράταση του πακέτου διάσωσης για έξι μήνες.

Από την άλλη, η ιταλική οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore γράφει για τη συμφωνία, που «θα επιτρέψει την επέκταση του προγράμματος», το οποίο ολοκληρώνεται στις 28 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, το ιταλικό δημοσίευμα επισημαίνει πως ενδέχεται να χρειαστούν λίγες ημέρες ακόμα, μέχρι να ολοκληρωθούν και οι τεχνικές λεπτομέρειες.

Παράλληλα, η εφημερίδα κάνει λόγο και για το δημοσίευμα της γερμανικής Bild σχετικά με τη «λάθος επιστολή» που φέρεται ότι απέστειλε ο Γιάνης Βαρουφάκης στον Γερούν Ντάισελμπλουμ, κάτι που διέψευσε το Μέγαρο Μαξίμου και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By