Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

Οι αντιδράσεις του Δημοκρατικού Τόξου στην «κάλυψη» της κ. Κωνσταντπούλου στον Γ. Λαγό

Όλα τα κόμματα αντέδρασαν στην «κάλυψη» που παρείχε η Ζωή Κωνσταντοποόυλου στον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιάννη Λάγο

konstantopoulou622_180114ii

Όλα ξεκίνησαν όταν ο βουλευτής της Χρύσης Αυγής, επιτέθηκε στην βουλευτή του ΚΚΕ κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος και της είπε: «Σε είδα και σήμερα στη δίκη της Χρυσής Αυγής να δεις πώς θα φύγεις» για να βγουν έξω από τη αίθουσα και να την υπερασπιστούν από τις απειλές του βουλευτή και άλλοι συνάδελφοί της, από άλλα κόμματα.

Στη συνέχεια αυτή η ένταση μεταφέρθηκε και  στην αίθουσα της Διάσκεψης των Προέδρων με την Ζωή Κωνσταντοπούλου να ρίχνει «λάδι στη φωτιά».
Η Βασιλική Κατριβάνου πήγε στην Διάσκεψη των Προέδρων και κατήγγειλε το περιστατικό.
Αμέσως οι εκπρόσωποι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ Ποταμιού ζήτησαν να υπάρξει πολιτική καταγγελία για το συμβάν, αλλά η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Νίκος Νικολόπουλος αρνήθηκαν κάτι που προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις.
Η Πρόεδρος της Βουλής και ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ πρότειναν το θέμα να παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, ωστόσο τα υπόλοιπα κόμματα ζήτησαν ψηφοφορία.
Τελικά, το περιστατικό μετά την άρνηση Κωνσταντοπούλου-Νικολόπουλου παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής

Στη συνέχεια όλα τα κόμματα που εντάσσονται στο Δημοκρατικό Τόξο καταδίκασαν και την επίθεση του υπόδικου Γιάννη Λαγού στην Λιάνα Κανέλλη και τη άρνηση της προέδρου να καταδικάσει τη επίθεση αυτή.

Ορισμένοι βουλευτές μάλιστα έκαναν λόγο για κάλυψη της προέδρου στον βουλευτή της Χρυσηίς Αυγής, ενώ κάποιοι άλλοι είπαν πως τον έχει υπό της προστασία της.

ΠΑΣΟΚ 

Καταδικάζουμε την επίθεση και τις ωμές απειλές του υπόδικου βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Λαγού, κατά της βουλευτού του ΚΚΕ κ. Λιάνας Κανέλλη στους διαδρόμους του κοινοβουλίου στο περιθώριο της συνεδρίασης της επιτροπής για το Σωφρονιστικό Σύστημα.
Το λυπηρό και περισσότερο ανησυχητικό γεγονός το οποίο και καταγγέλλουμε είναι η προσπάθεια που κατέβαλε η Πρόεδρος της Βουλής κα Κωνσταντοπούλου, κατά τη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων να μην πάρει θέση τόσο η ίδια όσο και η Διάσκεψη και να μην καταδικάσουν την ωμή επίθεση του υπόδικου Χρυσαυγίτη Βουλευτή, παραπέμποντας το θέμα στην Επιτροπή Δεοντολογίας.
Η εμμονή της Προέδρου της Βουλής- παρά τις αντιδράσεις και τις επανειλημμένες εκκλήσεις των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ , της ΝΔ και του Ποταμιού- να μην υπάρξει όπως είχε συμβεί σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, κατηγορηματική καταδίκη του περιστατικού, επιβεβαιώνει δυστυχώς την θέση μας για ιδιότυπη και άκρως επικίνδυνη για τη δημοκρατική λειτουργία του Κοινοβουλίου, στάση της κα. Κωνσταντοπούλου.
Για μια ακόμη φορά καλούμε το ΣΥΡΙΖΑ να πάρει ξεκάθαρη θέση για τις προκλητικές απόψεις της κα. Κωνσταντοπούλου που πλήττουν βάναυσα τη Δημοκρατία και αφήνουν στο απυρόβλητο τη δράση των Νεοναζί στο κοινοβούλιο.

Το Ποτάμι

Καταδικάζουμε απερίφραστα τη χυδαία, άνανδρη και ανάρμοστη σε βουλευτή του κοινοβουλίου επίθεση του κύριου Λαγου στη κυρία Κανελλη.
Παράλληλα θεωρούμε πως είναι απορίας άξιο που το προεδρείο αντέδρασε ήπια στην επίθεση αυτή και δε θέλησε να καταδικάσει η διάσκεψη πολιτικά την ενέργεια αυτή.
Το πρόσχημα πως πρέπει να κινηθούν οι δέουσες διαδικασίες στην επιτροπή δεοντολογίας ώστε να υπάρξει πλήρης διερεύνηση δεν πείθει καθώς οι δυο ενέργειες δεν αποκλείουν η μια την άλλη.

ΚΚΕ

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει την τραμπούκικη συμπεριφορά του υπόδικου βουλευτή της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, για τις απειλές που εκτόξευσε σήμερα κατά της βουλευτή του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλλη, για την παρουσία της ως μάρτυρα στη δίκη της ΧΑ.

Καταγγέλλει επίσης τη στάση της προέδρου της Βουλής, η οποία με την συμπεριφορά της έδωσε κάλυψη σε αυτή την τραμπούκικη συμπεριφορά, καθώς αρνήθηκε η διάσκεψη των προέδρων να συζητήσει και να καταδικάσει το συγκεκριμένο περιστατικό, «παραπέμποντάς το στην επιτροπή δεοντολογίας της Βουλής».

Το γεγονός αυτό κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ στη διάσκεψη των προέδρων και αποχώρησαν από την συνεδρίασή της.

Επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που η πρόεδρος της Βουλής καλύπτει και εξωραΐζει την Χρυσή Αυγή, η κυβέρνηση και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ οφείλουν να πάρουν θέση για το συγκεκριμένο περιστατικό