Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Η αντοχή του Bitcoin προάγγελος mini bull market

Το Bitcoin έχει καταφέρει να κρατηθεί σταθερά πάνω από το επίπεδο των 26.000 δολαρίων, μαζεύοντας τις απώλειες μετά την υποχώρηση από τη ζώνη των 27.000 δολαρίων ελέω Fed. Την Παρασκευή (22/9) το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο κρυπτογράφησης, με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς, κινήθηκε γύρω από το όριο των 26.500 δολαρίων, καταγράφοντας ισχνή άνοδο 0,3% από την αρχή της εβδομάδας.

Όταν η Fed ανακοίνωσε «πάγωμα» επιτοκίων για δεύτερη φορά το τελευταίο 4μηνο, το Bitcoin βρισκόταν πάνω από τις 27.000 δολάρια, έχοντας μάλιστα καταφέρει νωρίτερα να κάνει peak στις 27.500 δολάρια για πρώτη φορά από τον Αύγουστο. Το πρώτο μισάωρο μετά τις ανακοινώσεις, το Bitcoin δεν παρουσίασε ιδιαίτερες διακυμάνσεις. Ωστόσο, όταν ο «Mr Fed» έδωσε το σήμα για μεγαλύτερη παραμονή σε περιβάλλον υψηλών επιτοκίων το 2024, αφήνοντας και ορθάνοιχτο παράθυρο για μία ακόμη αύξηση πριν φύγει το 2023, η «ναυαρχίδα» των crypto πήρε την… κάτω βόλτα.

Ακόμα, όμως, και σε αυτήν την περίπτωση το Bitcoin έβγαλε αντίδραση σχετικά γρήγορα, παρουσιάζοντας αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, την ώρα που τα αμερικανικά ομόλογα σημειώναν το ένα ιστορικό υψηλό μετά το άλλο. Παραδοσιακά, οι υψηλές αποδόσεις στην αγορά ομολόγων τείνουν να κόβουν την όρεξη των επενδυτών για έκθεση σε περιουσιακά στοιχεία αυξημένου ρίσκου, όπως είναι τα κρυπτονομίσματα.

«Λίγο πριν από τη συνεδρίαση της Fed, το Bitcoin είχε “σκαρφαλώσει” στις 27.400 δολάρια, αλλά γύρισε χαμηλότερα μετά από ισχυρές πιέσεις ρευστοποιήσεων» σημείωσε η Rachel Lin, CEO του αποκεντρωμένου χρηματιστηρίου παραγώγων SynFutures. Και πρόσθεσε: «Τόσο ο κινητός μέσος όρος των 200 εβδομάδων όσο και ο κινητός μέσος όρος των 200 ημερών βρίσκονται στο επίπεδο των 27.800 δολαρίων, που πιθανότατα θα λειτουργήσουν ως ισχυρή αντίσταση την επόμενη εβδομάδα για το Bitcoin. Το εύρος μεταξύ 26.000 και 26.500 δολαρίων αποτελεί πλέον στήριγμα για τις τιμές».

Ο ρόλος των BTC Holders που κρατούν φυλακτό τo Bitcoin

Η εταιρεία ανάλυσης στοιχείων κρυπτογράφησης, IntoTheBlock, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στους BTC Holders, τους επενδυτές με μακροχρόνιες τοποθετήσεις στο Νο1 κρυπτονόμισμα, οι οποίοι δείχνουν να τηρούν στάση αναμονής μέχρι το επόμενο bull market.

O συνολικός αριθμός τους βρίσκεται πολύ κοντά σε ιστορικό υψηλό σε μια χρονική περίοδο που η προσοχή στρέφεται στη SEC και στο αν τελικά θα ανάψει το πράσινο φως για το πρώτο διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο σε Bitcoin στην spot αγορά των ΗΠΑ. Ο αυξημένος αριθμός τους υποδηλώνει ότι δεν είναι διατεθειμένοι να πουλήσουν πριν από το πολυπόθητο «ναι» της SEC σε μία τουλάχιστον από τις αιτήσεις που έχουν υποβάλει επενδυτικοί κολοσσοί όπως η BlackRock και Fidelity.

«Ιστορικά, αυτοί οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές έχουν βοηθήσει στη διατήρηση των τιμών κατά τη διάρκεια των πτωτικών αγορών και έχουν αποκομίσει κέρδη όταν έρχονται τα νέα ιστορικά υψηλά σε ανοδικές αγορές» επισημαίνεται στην έκθεση. Και προστίθεται: «Αυτή η τάση φαίνεται να σηματοδοτεί ότι μπορεί να πλησιάζει ένας ανοδικός κύκλος για το Bitcoin. Αν και δεν είναι σαφές πόσο θα διαρκέσει η υπεραπόδοση του Bitcoin σε ένα επιδεινούμενο μακροοικονομικό περιβάλλον, τα δεδομένα του blockchain δείχνουν ότι οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές συνεχίζουν να συσσωρεύουν BTC ανεξάρτητα των δυσμενών οικονομικών συνθηκών στις αγορές».

Μικρά κέρδη για το Bitcoin στην αγορά crypto

Λίγο μετά τις 13:30 το μεσημέρι του Σαββάτου (23/9) το Bitcoin διαπραγματεύεται στις 26.579,22 δολάρια με οριακή άνοδο 0,02%.

Το Ethereum κινείται κάτω από τα 1.600 δολάρια. Πιο συγκεκριμένα, μετά τη νέα πτώση 0,11% βρίσκεται στα 1.593.03 δολάρια.

Το XRP της Ripple έχει ρίξει άγκυρα στα 0,51 σεντς, την ώρα που το LiteCoin βρίσκεται πολύ κοντά στο να ξεκολλήσει από τα 64 δολάρια. Σημειώνοντας άνοδο 0,66%, διαπραγματεύεται στα 64,98 δολάρια.

By