Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

Η Apple στο στόχαστρο της ΕΕ για το AppStore και το Apple Pay

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκινά δυο έρευνες για παραβίαση της ευρωπαϊκής αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας από την Apple.

Η μία έρευνα θα εξετάσει την υποχρεωτική χρήση του ιδιόκτητου συστήματος αγορών εφαρμογών της Apple, το App store, εστιάζοντας στους περιορισμούς που θέτει η εταιρεία στους προγραμματιστές να ενημερώνουν τους χρήστες iPhone και iPad για άλλες φθηνότερες εναλλακτικές αγοράς εφαρμογών εκτός του Appstore.

Την έρευνα προκάλεσε καταγγελία της Spotify, της σουηδικής εταρείας παροχής μουσικής με streaming. Μια άλλη παρόμοια καταγγελία είχε γίνει από μικρότερη εταιρεία τον Μάρτιο – αφορούσε ηλεκτρονικά βιβλία και τα ηχητικά βιβλία.

«Φαίνεται ότι η Apple διεκδικεί ένα ρόλο ‘φύλακα’ όσον αφορά τη διανομή εφαρμογών και περιεχομένου στους χρήστες των δημοφιλών συσκευών της Apple», δήλωσε σε ανακοίνωσή της η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέιτε Βέσταγιερ.

Η δεύτερη υπόθεση επικεντρώνεται στους όρους και τις προϋποθέσεις της Apple σχετικά με το πώς πρέπει να χρησιμοποιείται το Apple Pay σε εφαρμογές και ιστότοπους εμπόρων, καθώς και στην άρνηση της εταιρείας να επιτρέψει στους ανταγωνιστές να έχουν πρόσβαση στο σύστημα πληρωμών. Μάλιστα, όπως ανέφερε η επίτροπος, «Η Apple περιορίζει τη λειτουργία «tap and go» των iPhone αποκλειστικά στο Apple Pay».

Με το λανσάρισμά του το 2014, το Apple Pay σηματοδότησε την διαφοροποίηση της εταιρείας από τις πωλήσεις συσκευών όπως το iPhone και το iPad και την επέκτασή της στον τομέα των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Η Apple απάντησε είπε ότι η εταιρεία ακολούθησε το νόμο περί ανταγωνισμού, και αντέδρασε έντονα στην ανακοίνωση της Επιτροπής. «Είναι απογοητευτικό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προάγει αβάσιμες καταγγελίες από μια χούφτα εταιρειών που απλά θέλουν να απολαμβάνουν δωρεάν προνόμια και δε θέλουν να παίξουν με τους ίδιους κανόνες με όλους τους άλλους».

Στο παρελθόν, η εταιρεία υπερασπίστηκε τα τέλη της λέγοντας ότι οι επιχειρήσεις της είναι ελεύθερες να μην πουλήσουν μέσω του App Store, αλλά ότι η πλατφόρμα App Store παρέχει το πλεονέκτημα πρόσβασης σε δισεκατομμύρια χρήστες.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By