Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, 2020

Η ατζέντα του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής

Να υπάρξει μία συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση των δικτύων παράνομης διακίνησης

tsipras ypourgiko

Με κεντρική θέση ότι το προσφυγικό ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα προσέρχεται ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε., η οποία θα διεξαχθεί αύριο και μεθαύριο στην Μάλτα.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι οι επιδιώξεις του Πρωθυπουργού είναι δύο: Να γίνει κατανοητό ότι το ζήτημα των προσφύγων αφορά το σύνολο της Ε.Ε. και όχι τις χώρες πρώτης υποδοχής αλλά και το να υπάρξει μία συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση των δικτύων παράνομης διακίνησης.

Ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να εξηγήσει τα βασικά αίτια του προβλήματος, δηλαδή η φτώχειας στις χώρες προέλευσης και οι περιφερειακές κρίσεις, ενώ αναμένεται να αναδείξει τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα της λύσης που θα πρέπει να δοθεί.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επίσης, θα επιδιώξει να αναλάβει κεντρικό ρόλο στη διαπραγμάτευση Ε.Ε. – Τουρκίας για τον ρόλο της δεύτερης στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών. Εκεί συνίσταται άλλωστε και η επικείμενη επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Άγκυρα.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με την Πρόεδρο της Ελβετίας, Σιμονέτα Σομαρούγκα, με αντικείμενο την προώθηση της αμοιβαίας συνεργασίας σε οικονομικά και φορολογικά θέματα.

Τον κ. Τσίπρα θα συνοδεύουν στην Μάλτα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, και ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By