Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Η Caterham αποκάλυψε το πρωτότυπο ηλεκτρικό Seven

Είναι Caterham, είναι ηλεκτρικό και ακόμα κι αν δεν βγει άμεσα στην παραγωγή, είναι… είδηση.

Στη Μεγάλη Βρετανία μπορεί και να πίστευαν ότι η μέρα αυτή δεν θα έφτανε ποτέ… Αλλά να που έφτασε!

Η Caterham εξέλιξε και αποκάλυψε στο Goodwood, δύο ηλεκτρικά πρωτότυπα Seven, ταράζοντας τα -έως τώρα- λιμνάζοντα ύδατα. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό come back της βρετανικής φίρμας, μολονότι τα δύο πρωτότυπα έχουν κατασκευαστεί για αγώνες επίδειξης, σε πίστα.

Όσο κι αν η Caterham τονίζει ότι δεν είναι στα άμεσα πλάνα της η μαζική παραγωγή του ηλεκτρικού Seven, η αποκάλυψη του concept, μεταφράζεται ξεκάθαρα ως μια ματιά στο μέλλον, αλλά με την… παραδοσιακή συνταγή της φίρμας.

Με συνολικό βάρος κάτω από 700 κιλά, το ηλεκτρικό Seven είναι μόλις 70 κιλά βαρύτερο από τις βενζινοκίνητες εκδόσεις και οι επιδόσεις του είναι εφάμιλλες της «ναυαρχίδας» 485.

Χρησιμοποιεί μια μπαταρία 50,8 kWh, τοπθετημένη στο «τούνελ» του συστήματος μετάδοσης, που τροφοδοτεί έναν ηλεκτροκινητήρα 322 ίππων! Η κίνηση μεταφέρεται στον πίσω άξονα, όπου ένα διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης, εγγυάται τον πιο ασφαλή χειρισμό του.

Η επιτάχυνση από στάση στα 100χλμ/ώρα, έρχεται σε λιγότερο από 3,5 δευτερόλεπτα, για το ελαφρύτερο ηλεκτρικό αυτοκίνητο στον κόσμο, τίτλο που θα κατοχυρώσει εάν βγει στην παραγωγή.

Δεν είναι όλα δουλειά της Caterham. Η εταιρεία ένωσε τις δυνάμεις της -όχι για πρώτη φορά- με την Swindon Powertrain.

Οι ειδικοί στην παραγωγή κινητήρων τουριστικών αυτοκινήτων, έκαναν προηγουμένως τη μηχανική για το διάσημο Seven JPE (Jonathan Palmer Evolution) το 1993.

Η Swindon Powertrain έχει διαφοροποιηθεί από τότε, φτάνοντας στο σημείο να αναπτύξει τη δική της μάρκα EV, Swind, που εξηλεκτροποίησε ένα πρωτότυπο Mini και κατασκεύασε ένα ηλεκτρικό ποδήλατο.

By