Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

Οι Ciudadanos προτείνουν στον Ραχόϊ συγκυβέρνηση

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας θα βρεθεί αύριο πολύ κοντά στον τερματισμό του κοινοβουλευτικού αδιεξόδου που συνεχίζεται εδώ και οκτώ μήνες.

Ϡ?�? m�?족ܲ(䥮霩 ꡩ 鳰᭼?��??᷼騡?屜) ꜭﵭ 䧫? 쥴ܠ�?�?ﵲ ?̥㜱ᮟ쯵 �ԥ�砱4 ɡ�ᱟﵠ2015. (EUROKINISSI/ԁԉM`̐ϋQǩ

Το κόμμα του θα εξετάσει μια προσφορά υποστήριξης σε μια νέα κυβέρνηση με αντάλλαγμα πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Το κεντρώο κόμμα Ciudadanos πρότεινε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων έξι σημείων –που αποσκοπεί στην καταπολέμηση της διαφθοράς και στο να γίνει πιο αναλογικό το εκλογικό σύστημα– στο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) και στον ηγέτη του Μαριάνο Ραχόι την περασμένη εβδομάδα.

Αν εγκριθεί από το PP, το οποίο κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, αλλά δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία, θα ανοίξει τον δρόμο για την κοινοβουλευτική υποστήριξη των Ciudadanos («Πολίτες») προς τον Ραχόι ώστε να τεθεί ως επικεφαλής μιας νέας κυβέρνησης.

Οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου δεν ανέδειξαν νικητή με απόλυτη πλειοψηφία, όπως και εκείνες του Δεκεμβρίου τις οποίες είχε κερδίσει επίσης το PP. Από τότε κόμματα από όλο το πολιτικό φάσμα συμμετέχουν σε άκαρπες μέχρι σήμερα διαρπαγματεύσεις για τον σχηματισμό μιας λειτουργικής κυβέρνησης συνασπισμού.

Η ηγεσία του PP που θα συνεδριάσει αύριο αναμένεται ευρέως ότι θα εγκρίνει το σχέδιο των Ciudadanos, αν και αυτό θα περιλαμβάνει την έναρξη κοινοβουλευτικής έρευνας για τα μυστικά ταμεία του PP.

Στη Μαδρίτη, το PP είχε δώσει παρόμοιες εγγυήσεις στους Ciudadanos ώστε να μπορεί να διοικήσει τοπικά μετά τις περιφερειακές εκλογές του Μαΐου 2015.

«Αυτό που είναι τώρα σημαντικό είναι να σχηματιστεί (εθνική) κυβέρνηση», δήλωσε η ηγέτης της περιοχής της Μαδρίτης Κριστίνα Θιφουέντες στους συναδέλφους της στο PP την περασμένη εβδομάδα.

Στις εκλογές του Δεκεμβρίου οι Ciudadanos και ένα άλλο καινούριο κόμμα, το αριστερό Podemos («Μπορούμε»), έσπασαν την παραδοσιακή κυριαρχία του κεντροαριστερού Σοσιαλιστικού Κόμματος και του κεντροδεξιού PP, που κυβέρνησαν την Ισπανία με μονοκομματικές κυβερνήσεις μετά το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο το 1975.
Κυβέρνηση συνασπισμού δεν έχει καταστεί δυνατό να σχηματιστεί έπειτα από οκτώ μήνες πολιτικού αδιεξόδου και οι Ciudadanos –που κατέλαβαν την τέταρτη θέση στις εκλογές του Ιουνίου– απέκλεισαν το ενδεχόμενο να εισέλθουν σε μία τώρα.

Ωστόσο μαζί με το PP συγκεντρώνουν 169 έδρες, υπολειπόμενοι κατά λίγες έδρες της πλειοψηφίας στην κάτω βουλή που αριθμεί 350 έδρες.

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ έχει πει κατ΄επανάληψη πως το κόμμα του δεν θα ψηφίσει πρωθυπουργό τον Ραχόι σε καμία ψηφοφορία. Αλλά μια αλλαγή στάσης των Ciudadanos υπέρ του Ραχόι θα αυξήσει την πίεση στους Σοσιαλιστές να κάνουν μια κίνηση υποχώρησης, απέχοντας από την ψηφοφορία.

«Αν οι Ciudadanos αποφασίσουν να υποστηρίξουν τον Ραχόι, θα είναι πραγματικά δύσκολο για τους Σοσιαλιστές να δικαιολογήσουν τη συνέχιση ενός βέτο», δήλωσε ο Βιντσένζο Σκαρπέτα, πολιτικός αναλυτής της Open Europe στο Λονδίνο.

«Δεν μπορούν να συνεχίσουν να μπλοκάρουν την κατάσταση απλώς για να την μπλοκάρουν, χωρίς να προτείνουν μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση».

Η εφημερίδα El Mundo αναφέρει σήμερα πως, αντί να ψηφίσει τη συμφωνία (με τους Ciudadanos), η ηγεσία του PP θα τη συζητήσει απλώς και θα δώσει στον Ραχόι το ελεύθερο να διεξαγάγει περαιτέρω συνομιλίες με τους Ciudadanos.

Ισπανικά μμε αναφέρουν πως ο Ραχόι αναμένεται σε κάθε περίπτωση να κινηθεί γρήγορα μετά τη συνάντηση της Τετάρτης και να ορίσει μια ημερομηνία για τη διεξαγωγή ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο ώστε να αναλάβει πρωθυπουργός πιθανόν στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που προτείνουν οι Ciudadanos περιλαμβάνουν επίσης τον τερματισμό της νομικής προστασίας των βουλευτών και την άμεση απομάκρυνση από τα καθήκοντά τους των πολιτικών εναντίον των οποίων έχουν απαγγελθεί επίσημα κατηγορίες σε δικαστικές υποθέσεις.

Το κόμμα διεκδικεί επίσης τον περιορισμό της πρωθυπουργικής εντολής σε δύο θητείες.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By