Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

Η Credit Suisse και οι τρελοί, πλούσιοι, ανυπόμονοι Ασιάτες

Φαίνεται ότι κάθε φορά που υπάρχει αναταραχή στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, η Credit Suisse δέχεται χτύπημα. Πρέπει να βελτιώσει προληπτικά το δημόσιο αφήγημα προτού οι τρελοί, πλούσιοι και ανήσυχοι Ασιάτες βγάλουν όλα τους τα χρήματά τους από την ελβετική τράπεζα.

Μετά από μια πτώση ρεκόρ στην τιμή της μετοχής της και μια απότομη αύξηση στα CDS, η Credit Suisse προσπαθεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της. Είπε ότι θα δανειστεί έως και 54 δισεκατομμύρια δολάρια από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, η οποία προσφέρθηκε να παράσχει ένεση ρευστότητας εάν χρειαζόταν. Η τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ότι θα επαναγοράσει ομόλογα ανώτερης κατηγορίας για έως και 3 δισεκατομμύρια φράγκα (3,2 δισεκατομμύρια δολάρια).

Αυτό παρέχει μόνο μικρή ανακούφιση για τους πελάτες της στην ιδιωτική τραπεζική στην Ασία, οι οποίοι έχουν μείνει έκπληκτοι και αποσβολωμένοι από την ελεύθερη πτώση της μετοχής της τράπεζας με έδρα τη Ζυρίχη.

Το πώς βλέπουν οι Ασιάτες την ελβετική τράπεζα έχει σημασία. Μεταξύ 2016 και 2020, η περιοχή συνέβαλε στο ένα τρίτο της αύξησης των κερδών στο τμήμα διαχείρισης πλούτου και 48% σωρευτική αύξηση στα επενδυμένα περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με την HSBC. Το Χονγκ Κονγκ, το Πεκίνο και η Σιγκαπούρη συγκαταλέγονται στις 10 κορυφαίες πόλεις όπου ζουν οι υπερπλούσιοι – ή εκείνοι με καθαρή περιουσία άνω των 30 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Credit Suisse δεν μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί ως διαχειριστής πλούτου σε παγκόσμιο επίπεδο χωρίς τους πλούσιους Ασιάτες της.

Σε αυτήν την περιοχή, η Credit Suisse έχει αντιμετωπίσει πολλά εμπόδια τον τελευταίο καιρό. Οι πλούσιοι Κινέζοι πελάτες έχουν ανησυχήσει πολύ περισσότερο για το… παρκάρισμα χρημάτων σε ελβετικές τράπεζες λόγω της σκληρής προσέγγισης της χώρας στην εφαρμογή κυρώσεων. Η ουδετερότητά της είναι τώρα υπό αμφισβήτηση – η κυβέρνηση κινήθηκε μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο να τιμωρήσει τους πλούσιους συνεργάτες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, τα αιτήματα για αναλήψεις 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την SVB Financial Group και η επακόλουθη κατάρρευσή της είναι μια καλή υπενθύμιση ότι η Credit Suisse εμφανίζει πολύ παρόμοια προβλήματα. Το τρίμηνο που έληξε τον Δεκέμβριο, οι καταθέσεις πελατών υποχώρησαν κατά 40% σε σχέση με τρεις μήνες νωρίτερα. Τα κορυφαία στελέχη της κατέφευγαν σε ανταγωνιστές, παίρνοντας μαζί τους και τους πελάτες τους.

Για να περιορίσει τις εκροές στην Ασία, η τράπεζα αύξησε πρόσφατα τα επιτόκια καταθέσεων τριών μηνών για νέες καταθέσεις ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων και άνω σε περίπου 6,5%. Αυτό είναι 1,5 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα από τις προσφορές του άμεσου ανταγωνιστή της, UBS, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Αυτό το «ζουμερό» ποσοστό… μυρίζει απόγνωση. Σχεδόν όλες οι καταθέσεις της τράπεζας έχουν συμβατική λήξη μικρότερη του ενός έτους, σύμφωνα με τη Citigroup. Λόγω της έκθεσής της σε ιδιώτες υψηλού πλούτου, ένα μεγάλο μέρος είναι πιθανώς ανασφάλιστο. Η Ελβετία εγγυάται μόνο καταθέσεις μέχρι 100.000 φράγκα.

Επιπλέον, οι Κινέζοι είναι ιδιαίτερα επιθετικοί και ευαίσθητοι στις αρνητικές ειδήσεις. Άλλωστε, έχουν δει και έχουν υποφέρει από τις τελευταίες ρυθμιστικές καταστολές του Πεκίνου. Ένας ολόκληρος κλάδος φροντιστηρίων εκπαίδευσης – που ήταν hot spot για επιχειρηματικά κεφάλαια – εξαφανίστηκε μέσα σε μια νύχτα. Οι πλούσιοι πελάτες συνήθιζαν να αγοράζουν ομόλογα σε δολάρια που εκδίδονταν από κατασκευαστές ακινήτων όπως η Evergrande. Αυτές οι επικερδείς επενδύσεις πήραν φωτιά μετά από ένα κύμα ρεκόρ σε χρεοκοπίες.

Όπως ανακαλύπτουν πλούσιοι Ασιάτες, δεν έχει νόημα να κυνηγάς τις αποδόσεις αν δεν είσαι σίγουρος ότι μπορείς να πάρεις πίσω το κεφάλαιο σου. Από τον κίνδυνο κυρώσεων μέχρι την ασφάλεια των καταθέσεων, η Credit Suisse έχει πολλά ερωτήματα πελατών να απαντήσει. Επίσης, δεν βοηθάει το γεγονός ότι οι πελάτες της έχουν πληγεί προσφάτως από τις ξαφνικές ανατροπές της πολιτικής της Κίνας. Για να συνεχίσει τη λειτουργία της στην Ασία, η ελβετική τράπεζα έχει πολύ περισσότερη δουλειά να κάνει από το να εκδίδει δελτία Tύπου. Πρέπει να κατευνάσει τους πελάτες της στην Ασία – το κέντρο κερδών και ανάπτυξής της.

By