Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

Η Deutsche Bank μεταφέρει δραστηριότητες 300 δισ. στη Φρανκφούρτη

Χαρτοφυλάκιο ύψους 300 δισ. ευρώ ετοιμάζεται να μεταφέρει από το Λονδίνο στη Φρανκφούρτη η Deutsche Bank, μετά την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την ΕΕ, όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στην υπόθεση.

Η μεταφορά κεφαλαίων εντάσσεται στην πρωτοβουλία Bowline και αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2018 και να υλοποιηθεί τον Μάρτιο του 2019.

Ο διευθύνων σύμβουλος Τζον Κράιαν δήλωσε στους εργαζόμενους της γερμανικής τράπεζας ότι ετοιμάζεται για ένα «σκληρό» Brexit, με την πλειονότητα των συναλλαγών που πραγματοποιούνται σήμερα στη Βρετανία να διεκπεραιώνονται στο εξής στη Γερμανία. Η Deutsche Bank σκοπεύει να μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων επενδυτικής τραπεζικής στη Φρανκφούρτη και μαζί με αυτές και χιλιάδες θέσεις εργασίας. Εκτιμάται ότι θα μεταφερθούν οι λογαριασμοί 20.000 πελατών της.

«Υπάρχουν πάρα πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να συμφωνηθούν», αναφέρει ο Κράιαν στο βίντεο που μαγνητοσκόπησε για τους υπαλλήλους. «Αναγκαστικά θα πρέπει να μεταφερθούν θέσεις ευθύνης στη Φρανκφούρτη, ή τουλάχιστον, να προστεθούν νέες».

Το ενεργητικό της Deutsche Bank ανερχόταν σε 1,59 τρισ. ευρώ στο τέλος του 2016. Μεγάλο μέρος της συναλλακτικής της δραστηριότητας «περνά» από το Λονδίνο, όπου η τράπεζα έχει ισχυρή παρουσία τα τελευταία χρόνια.

Τα δύο τελευταία χρόνια ο Κράιαν έδωσε μεγάλη έμφαση στη μείωση των συναλλαγών χρέους, που είναι εντάσεως κεφαλαίου, και στη διευθέτηση περιστατικών παραβίασης της δεοντολογίας που είχαν ανακύψει πριν την εκλογή του. Η μετεγκατάσταση στο Λονδίνο «κουμπώνει» με τη στροφή της τράπεζας προς την τραπεζική μεγάλων εταιρικών πελατών.

Το σχέδιο μετεγκατάστασης επιβλέπεται από δύο επικεφαλής του επενδυτικού βραχίονα της Deutsche Bank, τον Μάρκους Σενκ στη Φρανκφούρτη και τον Γκαρθ Ρίτσι στο Λονδίνο, καθώς και από την αρμόδια σε θέματα συμμόρφωσης της τράπεζας, Σιλβί Ματεράτ.

By