Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

Η δικογραφία για τους εκβιαστές του Πειραιά: Πουλούσαν προστασία μέχρι και σε pet shop!

Ο Πειραιάς και οι γύρω περιοχές τους ανήκαν. Ήταν τα μεγάλα αφεντικά μιας δαιδαλώδους εγκληματικής οργάνωσης που δεν περιοριζόταν μόνο σε προστασίες καταστημάτων αλλά στη σφαίρα των έκνομων δραστηριοτήτων τους ήταν τα πάντα που θα μπορούσαν να προσφέρουν χρήμα.

Από κυνομαχίες, συνοδείες και επεισόδια στα γήπεδα, μέχρι τοκογλυφίες, κατα παραγγελία εμπρησμοί, απάτες και «μεσολάβηση» για να λυθούν παρεξηγήσεις έναντι φυσικά αδράς αμοιβής. Ακόμη και pet shops εκβίαζαν και ζητούσαν προστασία 300 ευρώ το μήνα ενώ μέλη της οργάνωσης εμπλέκονταν σε υποθέσεις ναρκωτικών αλλά και εξυπηρετήσεις εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων.

Η δικογραφία που παρουσιάζει το protothema.gr είναι αποκαλυπτική και ξεδιπλώνει όλο το υπόγειο δίκτυο της παρανομίας που απλωνόταν σε όλο το μεγάλο λιμάνι…

Το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών κατάφερε να βάλει στο χέρι την πολυεπίπεδη ομάδα, τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά εκβιάσεις ιδιοκτητών καταστημάτων, εκρήξεις, εμπρησμούς, ξυλοδαρμούς, αγοραπωλησίες όπλων και ναρκωτικών, τοκογλυφίες, απάτες κ.α. αδικήματα.

Έχουν συλληφθεί 11 μέλη εκ των οποίων ένας αλλοδαπός και 10 Έλληνες ανάμεσά τους και ένας αστυνομικός. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία, στην οποία περιλαμβάνονται και άλλοι 25 κατηγορούμενοι Έλληνες, από τους οποίους δύο αστυνομικοί και υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού.

Ως προς την εμπλοκή των αστυνομικών, όπως προέκυψε από την έρευνα, ο συλληφθείς αστυνομικός είχε κεντρική συμμετοχή στη δράση της εγκληματικής οργάνωσης ενώ οι άλλοι δύο διαδραμάτιζαν περιφερειακό ρόλο.

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ, η οργάνωση δραστηριοποιούνταν συντονισμένα και συγκροτημένα τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2019, σε Σαλαμίνα, Αιγάλεω, Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλό, Νίκαια, Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Πέραμα, Καλλιθέα, Γκάζι καθώς και σε συνοικίες του Πειραιά.

Ως προς το modus operandi, η εγκληματική οργάνωση, έχοντας ως αρχηγικό μέλος 35χρονο συλληφθέντα, λειτουργούσε με τη μορφή υποομάδων και παρείχε «προστασία» σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ένδυσης, εισπράττοντας εκβιαστικά από τους ιδιοκτήτες τους, διάφορα χρηματικά ποσά, σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Τον φερόμενο ως αρχηγό της οργάνωσης εκπροσωπούν οι δικηγόροι Γιάννης Γλύκας και Παναγιώτης Κάσσης οι οποίοι επισημαίνουν στο protothema.gr πως «Το διαβιβαστικό της υπόθεσης θα μπορούσε να αποτελέσει μια ωραία έκθεση ιδεών.

Ίσως μια έκθεση εκτιμήσεων ή ακόμα και ενδείξεων τελέσεως κάποιων πράξεων. Σε καμία περίπτωση όμως δεν αποτελεί καταγραφή συγκεκριμένων έκνομων ενεργειών συνοδευόμενων με αποδείξεις. Σε μια ακροαματική διαδικασία, το κατηγορητήριο θα αποδο0μηθεί».

Η συμμορία του Πειραιά, σύμφωνα με το διαβιβαστικό, παρείχε προστασία σε αθλητικούς συλλόγους ενώ από τις τηλεφωνικές υποκλοπές είχαν επαφές και γνώση για τα στημένα ποδοσφαιρικά παιχνίδια του στοιχήματος.

IMG_9374

Ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης σύμφωνα με την Αστυνομία, διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο σε πληθώρα ξυλοδαρμών και «τραμπουκισμών», συμμετέχοντας άλλοτε ως φυσικός αυτουργός ή άμεσος συνεργός και άλλοτε ως ηθικός αυτουργός, συχνά έναντι αμοιβής. Μάλιστα, κατόπιν δικής του εντολής, έγκλειστοι των φυλακών, χειροδικούσαν σε έτερους συγκρατούμενους τους.

IMG_9375

Για να επιβεβαιώσουν την κυριαρχία τους στη νύχτα τα μέλη της ομάδας προχωρούσαν σε εμπρησμούς και εκρήξεις ενώ πουλούσαν προστασία ακόμη και σε Ρομά που διατηρούσαν επιχειρήσεις με ρούχα στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας.

Τα μέλη της οργάνωσης, βασιζόμενα στην οικονομική ρευστότητα που τους εξασφάλιζε η παράνομη δραστηριότητά τους, προέβαιναν στην τέλεση οικονομικών εγκλημάτων, όπως απάτες, τοκογλυφίες, «σπάσιμο επιταγών» κ.α. συναφή αδικήματα, με αποτέλεσμα με αυτόν τον τρόπο να επαυξάνονται οι παράνομες οικονομικές τους απολαβές.

IMG_9374

IMG_9378-_1_

Ακόμη δραστηριοποιούνταν και σε άλλες παράνομες δραστηριότητες όπως η διοργάνωση παράνομων κυνομαχιών σε όλη τη χώρα και η διενέργεια παράνομων χαρτοπαιγνίων, σε συνδυασμό με πράξεις τοκογλυφίας. Μάλιστα στην οικία του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης, εντοπίστηκαν (5) σκυλιά που χρησιμοποιούσε για κυνομαχίες, τα οποία μεταφέρθηκαν σε κέντρο περίθαλψης αδέσποτων ζώων.

IMG_9373

Μέλη της οργάνωσης, προέβαιναν σε αγοραπωλησίες ναρκωτικών ουσιών άλλοτε για ιδία χρήση και άλλοτε για την προώθηση τους σε άλλα άτομα. Κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών τους συνομιλιών, τα ναρκωτικά αναφέρονται ως: «σκληρό», «κουφέτο», «σιντί», «γλυκάκι», «λουκούμια», «χάπια», «κομμάτι», «βράχο», «βρώμα», «πέτρα».

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 32 περιπτώσεις εκβιάσεων, με το πρόσχημα παροχής προστασίας σε διάφορα καταστήματα όπως μπαρ, καφέ, Club, beach bar, περίπτερα, μουσικές σκηνές, ψητοπωλεία, ταβέρνες, χαρτοπαικτικές λέσχες, ουζερί.

Δυο περιπτώσεις εμπρησμού οχημάτων, τον Δεκέμβριο του 2019 στο Μοσχάτο και τον Φλεβάρη του 2010 στη Νίκαια και απόπειρα εμπρησμού ημιυπόγειου διαμερίσματος στο Κερατσίνι τον Μάρτιο του 2020.

Δυο περιπτώσεις έκρηξης αυτοσχέδιου εμπρηστικού εκρηκτικού μηχανισμού τον Φεβρουάριο του 2020 έξω από οικία στη Νίκαια και τον Ιούνιο του 2014 σε μοτοσικλέτα ενώ τον Απρίλιο του 2020 βρέθηκε αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός έξωθεν οικίας στη Νίκαια, ο οποίος ενεργοποιήθηκε αλλά δεν εξερράγη. Τέσσερις κλοπές οχημάτων, σε δύο από τις οποίες απαίτησαν εκβιαστικά και έλαβαν από τους παθόντες χρηματικά ποσά.

By