Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, 2021

Η Ελλάδα έχει 48 ώρες για να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα

Υπό αυτή την προϋπόθεση θα απελευθερωθεί η δόση των 7,5 δισεκατ. ευρώ

ellada

Το EuroWorking Group δίνει προθεσμία 48 ωρών, δηλαδή έως αύριο Τρίτη, στην Ελλάδα για να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα, προκειμένου να απελευθερώσει την δόση των 7,5 δισεκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, το EWG δίνει στην Αθήνα την προθεσμία των 47 ωρών αναμένοντας την επιβεβαίωσε ότι όλα τα εκκρεμή ζητήματα θα έχουν επιλυθεί ως αύριο, Τρίτη.

Τα «αγκάθια» που παραμένουν και που πρέπει να επιλύσει ως αύριο η Αθήνα αν θέλει να πάρει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 7,5 δισεκατ. ευρώ είναι:

-Η μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ
-Η επένδυση για το χώρο στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού
-Οι αλλαγές στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας
-Η νομική προστασία των μελών τόσο του ΤΑΙΠΕΔ όσο και του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
-Τα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους μεγάλους καταναλωτές.

Το «θρίλερ» μεταδίδει και το πρακτορείο Bloomberg αλλά και Ελληνες ανταποκριτές στις Βρυξέλλες.

Η συνεδρίαση των του EWG έληξε μετά από 3 περίπου ώρες και στο τραπέζι ήταν και η έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) της Κομισιόν η οποία είναι θετική για την χώρα μας.

Ακόμη και αν η Αθήνα συμμορφωθεί ως αύριο, Τρίτη, αυτό δεν σημαίνει ότι εκταμιεύεται και η δόση.

Αρχικά, οι θεσμοί πρέπει να αποστείλουν επιστολή στο EuroWorking Group που να επιβεβαιώνουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση.

Αμέσως μετά ξεκινούν οι διαδικασίες στα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών (Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία, Σλοβακία κ.α) ώστε να εγκρίνουν μετά από ψηφοφορία την εκταμίευση.

Θα ακολουθήσει για το τελικό «πράσινο φως» το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης ESM (το επόμενο είναι προγραμματισμένο να γίνει κατά την διάρκεια του Eurogroup/Ecofin στις 16-17 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο).

Από τις 17 ως τις 23 Ιουνίου (που διεξάγεται το βρετανικό δημοψήφισμα) αναμένεται να εισρεύσει στα ταμεία της Ελλάδας η πολυπόθητη δόση των 7,5 δισεκατ. ευρώ.

ewg_varvitsioti

ewg_aroni

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By