Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

Η Ελλάδα γιορτάζει το Πάσχα με σούβλες, παραδοσιακά τραγούδια και… μέτρα!

Mπορεί οι συνθήκες που επιβάλει η πανδημία του κορωνοϊού να μην άφησαν πολλούς να γιορτάσουν το Πάσχα όπως ακριβώς θα ήθελαν, ωστόσο οι Έλληνες από όλα τα μέρη της χώρας τηρούν στο έπακρο το έθιμο του σούβλισματος του παραδοσιακού οβελία.

Οι σούβλες από νωρίς το πρωί έχουν πάρει φωτιά, ενώ τα δημοτικά τραγούδια δεν λείπουν από τα σπίτια, τα μπαλκόνια και τις αυλές σε κάθε γειτονιά.

Από νωρίς το πρωί σε μία αυλή στο Χαϊδάρι, οι προετοιμασίες για το ψήσιμο του αρνιού έχουν ξεκινήσει στο πλαίσιο του εορτασμού του Πάσχα, τηρώντας τα μέτρα προστασίας με μάσκες και αποστάσεις.

Στη Νέα Μάδυτο Θεσσαλονίκης οι ετοιμασίες για το πασχαλινό τραπέζι συνεχίζονται με το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία υπό την υπόκρουση παραδοσιακής ελληνικής μουσικής.

Από νωρίς το πρωί της Κυριακής του Πάσχα και μετά την Ανάσταση του Κυρίου, Λαμιωτες και γενικότερα οι Ρουμελιώτες αποτυπώνουν και… εμπράκτως με το αποτύπωμα στον ουρανό της πόλης ότι τηρούν τα έθιμα και γιορτάζουν.

pasna12

pasxa6

 

Στο μεταξύ, δεν ήταν και λίγοι αυτοί που και εκείνοι που επέλεξαν τις παραλίες για να περάσουν μαζί με τα αγαπημένα τους πρόσωπα χαλαρές οικογενειακές στιγμές.

Όπως βλέπετε πολλοί έστησαν ψησταριές ακόμη και σε παραλίες στα νότια προάστια. Μάλιστα ορισμένοι έβαλαν ακόμη και τραπέζια για να απολαύσουν την θάλασσα και την Ανάσταση σε ανοιχτό χώρο.

paralies__13_

paralies__10_

Ωστόσο, ο περισσότερος κόσμος επέλεξε να μείνει στο σπίτι και να στήσει εκεί το παραδοσιακό πασχαλινό τραπέζι.

Την ίδια ώρα, πολλά είναι τα εστιατόρια και τα μεζεδοπωλεία που έστησαν και φέτος σούβλες για να κάνουν την τροφοδιανομή κατ’ οικον, καθώς αρκετοί δεν έχουν αυλές για να ψήσουν. «Μαγειρίτσα. Κοκορέτσι κοντοσούβλι και αρνί. Έχουμε αρκετες παραγγελιες και φέτος», δήλωσε στο protothema.gr ο κ. Σωτήρης Παράσχος, ιδιοκτήτης μεζεδοπωλείο στον Άλιμο.

psistaries__4_

psistaries__5_

«Είμαστε σχετικά αισιόδοξοι που αύριο θα ανοίξουμε κανονικά. Ήδη έχουμε αρκετες κρατήσεις και θα κάνουμε τα πάντα για να ικανοποιήσουμε τους πελάτες μας. Δυστυχώς θα είμαστε χωρίς μουσική αλλά θα κάνουμε υπομονή.», συνέχισε ο κ. Παράσχος.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By