Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, 2020

Η Ελλάδα πρέπει να εκσυγχρονίσει τις τουριστικές υποδομές της

Σε δημοσίευμα της Deutsche Welle γίνεται αναφορά στον τουρισμό της Ελλάδας και πώς μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας.

tourists-Athens

Ο Κλάους Σράντερ από το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία του Κιέλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στη DW αναφέρει ότι δεν θεωρεί το υψηλό χρέος ως το κύριο πρόβλημα της Ελλάδας. Κι αυτό, σύμφωνα με τον γερμανό οικονομολόγο, διότι ο χρόνος αποπληρωμής του είναι μεγάλος και τα επιτόκια πολύ χαμηλά.

Σε ερώτηση αναφορικά με τα ποια θεωρεί τα βασικότερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας ο Κλάους Σράντερ απαντά: «Η Ελλάδα έχει πολλά σημαντικά προβλήματα. Το βασικότερο είναι ότι από χρόνο σε χρόνο βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας. Εάν δεν υπήρχαν τα προγράμματα διάσωσης η Ελλάδα θα είχε πρόβλημα ρευστότητας. Η Ελλάδα κατά τη γνώμη μου συνεχίζει να έχει δομικά προβλήματα. Δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα σταθερό επιχειρηματικό πλαίσιο. Στη δεκαετία του 2000 κατάφερε να πάρει φθηνό χρήμα από πολλές επενδυτικές τράπεζες της ευρωζώνης, οι οποίες πίστεψαν ότι θα έχουν επικερδείς δοσοληψίες με την Ελλάδα. Αυτό οδήγησε σε μεγάλη ζήτηση και σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Οι καιροί του φθηνού χρήματος έχουν περάσει όμως ανεπιστρεπτί και για αυτό θα ήταν χρήσιμο η Ελλάδα να δημιουργήσει μια σταθερή βάση που να στηρίζεται στις εξαγωγές».

Συχνά ακούγεται από πολλές πλευρές η άποψη ότι «η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας» είναι ο τουρισμός. Ο Κλάους Στράντερ, από την πλευρά του, θεωρεί ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο τουρισμός στην Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελέσει σε βάθος χρόνου μια σταθερή οικονομική βάση με μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές.

«Στον τομέα του τουρισμού στην Ελλάδα προσφέρονται θέσεις για τις οποίες δεν απαιτούνται υψηλά προσόντα, ενώ και οι αμοιβές δεν είναι καλές. Τις τελευταίες δεκαετίες δεν έχουν γίνει μεγάλες επενδύσεις στον τουρισμό. Δεν έχει επιτευχθεί ένα υψηλό επίπεδο τουρισμού με αποτέλεσμα να απομένουν να γίνουν ακόμη πολλά στον τομέα αυτό. Θα πρέπει να αναζητηθούν ιδιώτες επενδυτές, να εκσυγχρονιστεί ο φθηνός τουρισμός και να βελτιωθούν οι προσφορές», εκτιμά ο γερμανός ειδικός.

O Κλάους Σράντερ επισημαίνει πως τα περισσότερα ξενοδοχεία στην Ελλάδα έχουν κατασκευαστεί κατά τις δεκαετίες του 1970 και 1980, ενώ παράλληλα θα πρέπει σήμερα να προσφέρουν σύχγρονες υποδομές – π.χ. για συνεδριακό τουρισμό- αλλά και πρόσθετα πακέτα χαλάρωσης και περιποίησης. Επισημαίνει μάλιστα πως στους τομείς αυτούς χώρες όπως η Τουρκία και η Ισπανία έχουν πολύ περισσότερα να προσφέρουν.

Στην επισήμανση ότι ο αγροτικός τομέας είναι ένα ακόμη παραγωγικό πεδίο στο οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να αναπτυχθεί, ο γερμανός επιστήμονας εκτιμά πως δεν είναι η γεωργία αυτή που θα σώσει την ελληνική οικονομία αλλά ο βιομηχανικός τομέας. Ο ίδιος δίνει μάλιστα συγκεκριμένα παραδείγματα άλλων χωρών της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης, όπως της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας.

«Στη δεκαετία του 1990 οι χώρες αυτές αντιμετώπιζαν πολλά προβλήματα αλλά σιγά-σιγά χάρη στις ξένες επενδύσεις κατάφεραν να προσφέρουν υψηλής ποιότητας προϊόντα. Δείτε για παράδειγμα ότι η Volkswagen δεν παράγει πλέον τις μηχανές για το Golf στο Βόλφσμπουργκ, αλλά στην γειτονική Τσεχία. Πολλά Audi παράγονται στην Ουγγαρία», αναφέρει ο Κλάους Σράντερ.

Ο γερμανός ειδικός εκτιμά ότι η Ελλάδα θα πρέπει επιπροσθέτως να επενδύσει στην παιδεία. Επίσης προτείνει στην Ελλάδα να επενδύσει στα σύχγρονα δίκτυα συγκοινωνιών αλλά και στην αποτελεσματική διοίκηση ώστε να καταφέρει να γίνει μια ελκυστική χώρα για ξένες επενδύσεις.

Πηγή:Deutsche Welle

(Visited 1 times, 1 visits today)
By