Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η Ελλάδα «πρωταθλήτρια ΟΟΣΑ» στα φορολογικά βάρη

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα μέλος της ΕΕ, της Ευρωζώνης και του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) που συνεχίζει να αυξάνει τα φορολογικά βάρη, όταν οι άλλες χώρες μειώνουν σταδιακά τους φόρους που επέβαλαν τα χρόνια της κρίσης.

Το στοιχείο αυτό που αναδεικνύεται από πλήθος μελετών αναμένεται να επισημανθεί και από έκθεση που θα δημοσιοποιήσει σήμερα ο ΟΟΣΑ με τίτλο «Μεταρρυθμίσεις φορολογικής πολιτικής 2017» (Tax Policy Reforms 2017) η οποία θα παρέχει συγκριτικές πληροφορίες σχετικά με τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν, νομοθετήθηκαν ή ανακοινώθηκαν το 2016 στις 35 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ.

Η εν λόγω έκθεση θα εστιάζει στις μεταβολές του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων, του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, των ειδικών φόρων κατανάλωσης, των περιβαλλοντικών φόρων και των φόρων ιδιοκτησίας ανά χώρα.

Αν και τα ευρήματα του ΟΟΣΑ αναμένονται με ενδιαφέρον, είναι ήδη γνωστό από άλλες μελέτες του Οργανισμού πως οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εστίασαν το 2016 στη στήριξη της ανάπτυξης, ιδίως μέσω της μείωσης των φόρων εισοδήματος και της φορολογίας των εταιρειών.  Αντανακλώντας δε το γεγονός αυτό, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες που εισήγαγαν ολοκληρωμένες φορολογικές μεταρρυθμίσεις (εκτός από την Ελλάδα) προϋπολόγισαν για το 2017 χαμηλότερα φορολογικά έσοδα.

Αντιθέτως η Ελλάδα συνέχισε τις προσπάθειές της για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος διάσωσης και αύξησε και το 2016 οριζόντια όλους τους φόρους. Είναι ενδεικτικό πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα του ΟΟΣΑ που αύξησε τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, από 23% σε 24% την 1η Ιουνίου 2016. Η Ελλάδα άλλωστε είναι η μόνη χώρα του ΟΟΣΑ στην οποία η μέση φορολογική επιβάρυνση των άγαμων μισθωτών αυξήθηκε το 2016 κατά περισσότερο από 1% σε σχέση με το 2015.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση «Taxing Wages» του ΟΟΣΑ, η συνολική φορολογική επιβάρυνση των άγαμων μισθωτών με μέσο εισόδημα στην Ελλάδα -από φόρο εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών- αυξήθηκε κατά 1,06% το 2016 σε σχέση με το 2015 και ανήλθε στο 40,2% του συνολικού κόστους εργασίας του εργοδότη.

Ένα γεγονός που είναι χαρακτηριστικό της υπερφορολόγησης στην Ελλάδα είναι πως το 2016 τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό από το ΑΕΠ, αν και η οικονομία το έτος αυτό ήταν στάσιμη (0% ανάπτυξη).

Σε κάθε περίπτωση η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των εργαζομένων με χαμηλό εισόδημα το 2016 ήταν ιδιαίτερα υψηλή στην Ελλάδα, όπου η μέση φορολογική επιβάρυνση αυξήθηκε κατά 1,5%. Αυτό όμως αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο την προσεχή διετία, με το μεγαλύτερο ψαλίδι  στο αφορολόγητο.

Τέλος, οι υψηλές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και τα μέτρα για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης αναμένεται και το 2017 να καταστήσουν την Ελλάδα πρωταθλήτρια στα φορολογικά βάρη μεταξύ των χωρών μελών του ΟΟΣΑ.

By