Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου, 2021

Η «Ελληνικός Χρυσός» προσφεύγει στο ΣτΕ

Ζητά ανάκληση και ακύρωση της απόφασης Σκουρλέτη που έχει ξεσηκώσει κύμα αντιδράσεων

ellinikos_xrysos800

Μετά την απόφαση για αναστολή της λειτουργίας των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής, η Ελληνικός Χρυσός και τέσσερα σωματεία εργαζομένων στην εν λόγω εταιρεία προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αίτημα τους να «παγώσει» με προσωρινή διαταγή η απόφαση του Πάνου Σκουρλέτη αλλά και να ανασταλεί και να ακυρωθεί η επίμαχη υπουργική απόφαση.

Η Ελληνικός Χρυσός υποστηρίζει ότι η από 19 Αυγούστου 2015 απόφαση του κ. Σκουρλέτης με την οποία ανακλήθηκαν οι αποφάσεις έγκρισης των τεχνικών μελετών των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων (Σκουρίες, Ολυμπιάδα, κ.λ.π.) είναι αντισυνταγματική και παράνομη.

Όπως είναι γνωστό με απόφασή του κ. Σκουρλέτη διακόπηκε προσωρινά η λειτουργία της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, με το επιχείρημα ότι παραβιάστηκαν οι όροι των τεχνικών μελετών και συγκεκριμένα παραβιάστηκε ο όρος που ανέφερε ότι οι προβλεπόμενες δοκιμές των κοιτασμάτων της Ολυμπιάδας και Σκουριών έπρεπε να γίνουν επιτόπου, εντός των εγκαταστάσεων των μεταλλείων. Οι δοκιμές έγιναν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Outotec στην Φινλανδία.

Αναλυτικά, η εταιρεία υποστηρίζει ότι με την επίμαχη υπουργική απόφαση παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές τις διάκρισης των εξουσιών, της αναλογικότητας και της χρηστής διοίκησης.

Παράλληλα, αναφέρει ότι η απόφαση έχει παράνομη και πλημμελή αιτιολογία, αλλά εκδόθηκε και κατά πλάνη περί τα πράγματα, ενώ παραβιάζονται και οι διατάξεις του νόμου 3220/2004 που αφορά τα μέτρα αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής.

Επίσης, επισημαίνει ότι υπάρχει ζήτημα αναρμοδιότητας του κ. Σκουρλέτη να εκδώσει την  απόφαση για το κλείσιμο των μεταλλείων, καθώς αρμόδιος να εκδώσει την απόφαση ανάκλησης λειτουργίας είναι ο διευθυντής Μεταλλευτικών Ενεργειών και Βιομηχανικών Ορυκτών του ΥΠΑΠΕΝ.

Τα σωματεία που προσέφυγαν στο ΣτΕ είναι: 1) Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χαλκιδικής, 2) «ΑΚΤΩΡ-ΑΤΕ- Ελληνικός Χρυσός», 3) Σωματείο Μεταλλωρύχων Υπογείων Στοών-Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής και 4) Σωματείο Δασεργατών Βορείου Χαλκιδικής.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By