Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Η Ελβετία εισήγαγε χρυσό από τη Ρωσία για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο

Αρκετοί αγοραστές παραμένουν ανήσυχοι για τα ρωσικά μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων και των ράβδων χρυσού που κόπηκαν πριν τον πόλεμο και την επιβολή κυρώσεων, παρότι παραμένουν εμπορεύσιμες στις αγορές της Δύσης

Ποσότητες χρυσού από τη Ρωσία, για πρώτη φορά από το ξέσπασμα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, εισήγαγε τον Μάιο η Ελβετία, σε μια ένδειξη άμβλυνσης της σκληρής στάσης έναντι της Μόσχας.

Συγκεκριμένα, η Ελβετία εισήγαγε περισσότερους από τρεις τόνους πολύτιμου μετάλλου από τη Μόσχα, όπως προέκυψε από την Ομοσπονδιακή Τελωνειακή Αρχή της χώρας. Πρόκειται για την πρώτη συναλλαγή μεταξύ των δύο χωρών από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το εν λόγω εμπόρευμα αντιπροσωπεύει περίπου το 2% των συνολικών εισαγωγών χρυσού της Ελβετίας κατά τον προηγούμενο μήνα. Επίσης, αντανακλά μια αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης του ρωσικού χρυσού, ο οποίος κατέστη θέμα ταμπού μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Οι περισσότεροι εισαγωγές σταμάτησαν άτυπα να αποδέχονται τον ρωσικό χρυσό, αφότου η αγορά του Λονδίνου (η μεγαλύτερη του κόσμου) αφαίρεσε τη Ρωσία από τη λίστα των εγκεκριμένων παραγωγών. Παρότι αυτό «μεταφράστηκε» σε μια de facto απαγόρευση του νέου ρωσικού χρυσού, οι κανόνες δεν απαγορεύουν την επεξεργασία των παλαιότερων ποσοτήτων. Δηλαδή του χρυσού, ο οποίος είχε κοπεί πριν τη στρατιωτική εισβολή.

Η Ελβετία διαθέτει τέσσερα μεγάλα διυλιστήρια χρυσού, τα οποία από κοινού διαχειρίζονται τα 2/3 των παγκόσμιων ποσοτήτων.

Σχεδόν όλος ο εισαγόμενος από τη Ρωσία χρυσός καταχωρήθηκε από τα ελβετικά τελωνεία με το καθεστώς της διύλισης ή της άλλης επεξεργασίας, κάτι που σημαίνει ότι εισήχθη από τα διυλιστήρια της χώρας. Πάντως, οι τέσσερις μεγάλες εταιρείες -MKS PAMP SA, Metalor Technologies SA, Argor-Heraeus SA και Valcambi SA- διαβεβαιώσαν ότι δεν αγόρασαν ρωσικό χρυσό.

Τον Μάρτιο, τουλάχιστον δύο μεγάλα διυλιστήρια αρνήθηκαν να επεξεργαστούν ρωσικές μπάρες χρυσού, παρότι οι κανόνες της αγορές το επέτρεπαν. Αρκετοί αγοραστές, εξάλλου, παραμένουν ανήσυχοι για τα ρωσικά μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων και των ράβδων χρυσού που κόπηκαν πριν τον πόλεμο και την επιβολή κυρώσεων, παρότι παραμένουν εμπορεύσιμες στις αγορές της Δύσης.

By