Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

Η επίθεση του ΙΚ στα μνημεία της αρχαίας πόλης Χάτρα (βίντεο)

Στο βίντεο οι τζιχαντιστές φαίνεται να καταστρέφουν τα μνημεία ιστορικής σημασίας

ik1

Νέο βίντεο που δείχνει εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους να καταστρέφουν τα μνημεία της αρχαίας πόλης Χάτρα στο Ιράκ, χτυπώντας τα τείχη με βαριοπούλες και πυροβολώντας τα αγάλματα με αυτόματα όπλα, δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η επίθεση στη Χάτρα, η οποία έχει κηρυχθεί μνημείο πολιτισμικής κληρονομιάς από την UNESCO, άρχισε την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, όμως η έκταση της καταστροφής δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί, καθώς η περιοχή ελέγχεται ακόμα από το ΙΚ. Η πόλη πιστεύεται πως ιδρύθηκε από το ελληνιστικό βασίλειο των Σελευκιδών, πριν από περίπου 2.100 χρόνια, και ήκμασε αφού κατακτήθηκε από την αυτοκρατορία των Πάρθων.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί αν τα πλάνα είναι των τελευταίων ημερών ή αν πρόκειται για σκηνές που κινηματογραφήθηκαν παλαιότερα. Το βίντεο αναρτήθηκε σε ιστότοπο που χρησιμοποιείται από του ισλαμιστές.

Στο βίντεο εικονίζεται ένας αντάρτης, πάνω σε σκάλα, να χτυπά με βαριοπούλα ένα πρόσωπο σκαλισμένο στα τείχη έως ότου αυτό αποκολλάται, πέφτει στο έδαφος και κομματιάζεται. Ένας άλλος ένοπλος εικονίζεται να πυροβολεί ένα άγαλμα ενώ άλλοι άνδρες χτυπούν τις βάσεις μεγαλύτερων αγαλμάτων.

Ένας από τους ισλαμιστές φωνάζει πως τα μνημεία καταστρέφονται καθώς λατρεύονται αντί για το Αλλάχ. Από τις αρχές του έτους, το ΙΚ έχει αρχίσει μια εκστρατεία για την καταστροφή αρχαίων τοποθεσιών και μνημείων στο Ιράκ και τη Συρία, καθότι ισχυρίζονται πως προωθούν την ειδωλολατρία και προσβάλουν το Ισλάμ.

Ωστόσο, οι ιρακινές και οι συριακές Αρχές εκτιμούν πως κάποια αντικείμενα πωλούνται στη μαύρη αγορά για να χρηματοδοτηθούν οι δραστηριότητες των τζιχαντιστών.

Πέραν της Χάτρα, οι ισλαμιστές έχουν καταστρέψει και τα μνημεία της αρχαίας ασσυριακής Νιμρούντ, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα π.Χ., αλλά και εκθέματα μουσείου της Μοσούλης.

Η UNESCO έχει καταδικάσει τη συστηματική καταστροφή αρχαίων μνημείων από το ΙΚ ως «έγκλημα πολέμου».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By