Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η επιβάρυνση του ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας τορπιλίζει τα δημόσια έσοδα

Τι αποκαλύπτει μελέτη για τις Ψηφιακές Επικοινωνίες στην Ελλάδα

euromoney

Σύμφωνα με νέα μελέτη για τις Ψηφιακές Επικοινωνίες στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας τορπιλίζει τα δημόσια έσοδα και περιορίζει τη διείσδυση της κινητής επικοινωνίας.

Η μελέτη παραθέτει μετρήσιμα στοιχεία, τα οποία -σύμφωνα με τους ερευνητές- προσθέτουν στη λίστα με τα αναποτελεσματικά μέτρα και τις υφιστάμενες στρεβλώσεις και το ειδικό τέλος κινητής, το οποίο επιβαρύνει επιπλέον του ΦΠΑ τους συνδρομητές.

Βάσει της μελέτης, η Ελλάδα κατατάσσεται 2η στη φορολόγηση των κινητών επικοινωνιών στην Ε.Ε.-28 με τη συνολική φορολογική επιβάρυνση να φτάνει έως και το 49%. Όπως τονίζεται, αδιαμφισβήτητος στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η αύξηση των δημοσίων εσόδων. Παρ” όλα αυτά, με τα στοιχεία που παρατίθενται στη μελέτη, ο στόχος δεν επιτυγχάνεται και τα έσοδα από το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας συρρικνώνονται σε επίπεδα κάτω του 2007, με το μέτρο να έχει εξαντλήσει τη φοροεισπρακτική αποτελεσματικότητά του.

Οι οικονομολόγοι εξηγούν ότι, κάθε φορά που επανέρχεται σε κάθε αξιολόγηση η συζήτηση για επιβολή επιπλέον φόρων, ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο ταβάνι, το οποίο αν υπερβεί ο φορολογικός συντελεστής, θα πάψει να λειτουργεί προς όφελος της συγκέντρωσης εσόδων.

Η ερευνητική ομάδα του ΟΠΑ υπολόγισε ότι η μείωση του ειδικού τέλους στην κινητή τηλεφωνία στο μισό όχι μόνο μεγιστοποιεί τα δημόσια έσοδα, αλλά ενισχύει και την ανταγωνιστικότητα του κλάδου στην Ελλάδα. Τα συνολικά δημόσια έσοδα με 50% μείωση του ειδικού τέλους κινητής από το σημερινό επίπεδό του αναμένεται να αυξηθούν κατά 12 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, η διατήρηση του ειδικού τέλους κινητής και πέραν του 2017, έπειτα από τη σταδιακή κατάργηση του roaming στην Ε.Ε., θα ωθήσει εγχώριους καταναλωτές σε παρόχους υπηρεσιών εκτός Ελλάδας με συνέπεια την περαιτέρω μείωση των δημοσίων εσόδων. Όπως εξηγούν, αυτό θα συμβεί, καθώς θα εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα επιλογής παρόχου από άλλη χώρα – μέλος της Ε.Ε., η οποία πλέον θα προσφέρει πολύ φθηνότερες τιμές. Δηλαδή, κατά τους ερευνητές, οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας, μεταξύ των άλλων προϊόντων και υπηρεσιών που ήδη αγοράζουν από τη Βουλγαρία, θα συμπεριλάβουν και τις υπηρεσίες επικοινωνίας, με τις απώλειες από διαφυγόντες φόρους για το δημόσιο να εκτοξεύονται.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ερωτηματικά εγείρονται και για την πρόσφατη επιβολή ειδικού τέλους 5% στη σταθερή τηλεφωνία στο οποίο περιλαμβάνεται και το διαδίκτυο και 10% στη συνδρομητική τηλεόραση. Η μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών εκτιμά ότι θα επιβαρυνθεί περαιτέρω η διείσδυση των ψηφιακών επικοινωνιών, με αποτέλεσμα να ανοίξει περισσότερο η ψαλίδα του ψηφιακού χάσματος ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ε.Ε. στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα κατατάσσεται μόλις στην 26η θέση ανάμεσα στις 28 χώρες – μέλη της Ε.Ε. στον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI).

By