Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ

Σε αγώνα δρόμου με πολλές επικίνδυνες στροφές μετατρέπεται για την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα μετά την αρχική συμφωνία στην Μάλτα.

Η ελληνική πλευρά μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και καθυστερήσεις πρέπει τώρα να κάνει πράξη τα όσα συμφώνησε ώστε να πάει με «καθαρό τον διάδρομο» στο Eurogroup της 22ης Μαίου για περάσει στην επόμενη πίστα των πλεονασμάτων και των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος, κάτι παραπάνω από 40 ημέρες και μέχρι τότε πρέπει να έχουν διευκρινιστεί πολλά, να ολοκληρωθούν περισσότερα και βεβαίως ο τελικός λογαριασμός να έχει εγκριθεί πρώτα από το κόμμα (βλ  Κεντρική Επιτροπή), αλλά και την υπογραφή του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Το Μαξίμου επιχείρησε να «ντύσει» την συμφωνία με αισιόδοξους τόνους επαναφέροντας στο προσκήνιο το ίδιο σκηνικό μετά το Eurogroup του περασμένου Φεβρουαρίου όπου οι ίδιες πηγές μιλούσαν τότε για τέλος της λιτότητας, Χθες  ανέφεραν ότι επετεύχθη ο στόχος για μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, για επαναφορά στην ευρωπαική κανονικότητα σε ότι αφορά στα εργασιακά και απέδιδαν το success story στα θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα το 2016 αλλά και στις συνομιλίες του Αλέξη τις τελευταίες ημέρες με κορυφαίους Ευρωπαίους παράγοντες.

Ο Γερούν Νταίσελμπλουμ εμφανίστηκε πάντως λιγότερο αισιόδοξος. Παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν βελτιώνεται, ενώ φέρεται να ομολόγησε ότι και η ανάκαμψη το 2016 ήταν κατώτερη των αναμενόμενων.

Σκεπτικός ήταν και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που εξακολουθεί όπως και τον περασμένο Φεβρουάριο να μην συμμερίζεται τα χαμογέλα της ομάδας Τσίπρα. «Υπάρχουν πράγματα που θα στεναχωρήσουν τον ελληνικό λαό όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις συμφωνίες συμβιβασμού» είπε, ενώ μιλώντας για τα εργασιακά και σε αντίθεση με το Μαξίμου έκανε λόγο για επιστροφή σε συνθήκες «που προσεγγίζουν την κανονικότητα». Παρά τις αντίθετες προσεγγίσεις ένα μοιάζει βέβαιο,  Υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν για να μην υπάρξουν νέες περιπλοκές..

Εργασιακά

Ακόμα και αν ισχύσει η δέσμευση της ελληνικής πλευράς ότι ο απεργιακός νόμος αλλά και το καθεστώς ομαδικών απολύσεων μένουν ως έχουν, η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων το 2018 με τη λήξη του προγράμματος δεν είναι αυτονόητη.  Υπάρχει το ενδεχόμενο η χώρα να παραμείνει σε επιτήρηση και κατ΄ συνέπεια να μην έχει  ευχέρεια κινήσεων.

Ενεργειακά

Τις προηγούμενες ημέρες η ΔΕΗ προκάλεσε τριβές εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Προς το παρόν οι παρεμβάσεις του Γιώργου Σταθάκη φαίνεται πως έφεραν ειρήνη. Ωστόσο οι εστίες έντασης θα αναζοπυρωθούν (με απρόβλεπτες συνέπειες) στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν εκείνοι που θεωρούν ότι οι επενδυτές θα επιμείνουν να αποκτήσουν με τις «βρώμικες» μονάδες λιγνίτη και τα «καθαρά» υδροηλεκτρικά εργοστάσια.

Μέτρα

Μπορεί ο χρονικός ορίζοντας του 2019 να δίνει στην κυβέρνηση βαθιές ανάσες σε ότι αφορά τις νέες αιματηρές περικοπές στις συντάξεις ωστόσο οι βουλευτές γνωρίζουν ότι πρέπει να πατήσουν εκ νέου τις κόκκινες γραμμές που οι ίδιοι έχουν τραβήξει και να ψηφίσουν μειώσεις που αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ ήτοι 1,8 δις ευρώ.και αφορούν τις κύριες συντάξεις.

Παρόμοια είναι και η εικόνα και για το αφορολόγητο. Η μείωση κατά 1%  το 2020 μοιάζει μακρινή αλλά και αυτή αποτελεί μια ακόμα οπισθοχώρηση σε ένα θέμα που για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αποτελούσε κάποτε αιτία πολέμου

Κρίσιμη λεπτομέρεια στην τήρηση του «μίγματος» είναι ο ρόλος του ΔΝΤ, Το Ταμείο είναι αυτό που θα έχει την τελευταία λέξη για το χρονοδιάγραμμα. Σε περίπτωση που διαπιστώσει απώλεια οικονομικών στόχων τότε όλα τα μέτρα θα μεταφερθούν το 2019.

Αντίμετρα

Η εφαρμογή τους είναι συνάρτηση της τήρησης των στόχων. Παραμένει ακόμα ζητούμενο ποιοί και πόσοι θα ωφεληθούν. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε αρχικά μιλήσει για μείωση του ΦΠΑ αλλά αργότερα μετάβαλε στάση. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε αφήσει εκτός το ενδεχόμενο μείωσης της συμμετοχής των συνταξιούχων στα φάρμακα. Χθες επανήλθε. Μένει να δούμε τι από όσα έχουν ακουστεί (προγράμματα φτώχιας, μείωση ΕΝΦΙΑ, μείωση φόρου εισοδήματος, μείωση φόρου επιχειρήσεων) μπουν στο χαρτί.

Η ΚΕ αναζητά πειστικά άλλοθι

Το πρώτο crash test για  τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται συντομότατα. Η συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος αύριο το πρωί θεωρείται κρίσιμη. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα αλλά και στις παρεμβάσεις κεντρικών στελεχών. Ήδη εντός της ΚΟ του κυβερνητικού κόμματος υπήρχαν αρκετοί βουλευτές που τις προηγούμενες ημέρες ένιωθαν να τους πλακώνει προκαταβολικά το βάρος των νέων περικοπών στις συντάξεις. Αν και μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις υπάρχει ανάγκη για πειστικά άλλοθι.

By