Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαλεί την Τουρκία για την Αγία Σοφία και εκφράζει τις ανησυχίες της

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης

kefalogiannis

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας, με σειρά ερωτήσεών του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει καταδείξει την άρνηση της Τουρκίας -μίας υπό ένταξη στην ΕΕ χώρας- να κατανοήσει και να συμμορφωθεί με τις Αρχές και τις Αξίες της Ευρώπης.

Ο κ. Κεφαλογιάννης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, έχει τονίσει τόσο την προκλητικότητα της Τουρκίας απέναντι σε κράτη-μέλη όσο και τη σημαντική της υστέρησή της σε ζητήματα θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως θρησκευτικών ελευθεριών και δικαιοσύνης.

Με τη σειρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις απαντήσεις της εγκαλεί την Τουρκία για την εν γένει στάση της και εκφράζει τη σοβαρότατη ανησυχία της.

Την καλεί να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια στρεφόμενη κατά κράτους-μέλους. Παράλληλα, τονίζει ότι παρακολουθεί στενά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις και θα αναφερθεί εκτενώς στην Τακτική Έκθεση Προόδου για την Τουρκία το φθινόπωρο.

Η Επιτροπή παρακολουθεί, επίσης, τις αρνητικές εξελίξεις σχετικά με την Αγία Σοφία ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και σημειώνει ότι η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα, οφείλει να εξασφαλίζει σε επίπεδο δικαίου και στην πράξη τα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως της ελευθερίας σκέψης, της συνείδησης και του θρησκεύματος.

By