Τετάρτη, 10 Αυγούστου, 2022

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν ψήφισμα κατά Μαδούρο

Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμα του την Πέμπτη ζητάει εκλογές και απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων στη Βενεζουέλα.

Ωστόσο, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι κατά του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου που καταδικάζει τον αυταρχισμό του Μαδούρο τάχθηκαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, Στέλιος Κούλογλου και Κωνσταντίνα Κούνεβα, ενώ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος απείχε.

Κατά του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου τάχθηκαν επίσης ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ Νίκος Χουντής και όλοι οι ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Ο ευρωβουλευτής των ΑΝΕΛ Νότης Μαριάς και η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα απείχαν από την ψηφοφορία, ενώ κατά του ψηφίσματος τάχθηκαν και οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Τι αναφέρει το ψήφισμα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει την «άγρια καταστολή» του στρατού και της αστυνομίας στη Βενεζουέλα και ζητάει από το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο «να αποκαταστήσει την συνταγματική τάξη και να απελευθερώσει άμεσα όλους τους πολιτικούς κρατούμενους».

Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν την συνεχόμενη παραβίαση του Συντάγματος και της δημοκρατικής τάξης στη Βενεζουέλα, καθώς και την απουσία διάκρισης των εξουσιών. Καταδικάζουν την πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου το οποίο είχε ακυρώσει τη λειτουργία της Εθνοσυνέλευσης, μια πράξη την οποία χαρακτηρίζουν αντιδημοκρατική και αντίθετη με το Σύνταγμα της χώρας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επισημαίνει πως «δεν μπορεί να υπάρξει λύση ειρηνική και διαρκής για τη Βενεζουέλα αν υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενο黨. Ζητάει από την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο να παρουσιάσει ένα χρονοδιάγραμμα εκλογών που θα επιτρέψει την διεξαγωγή ελεύθερων και διάφανων εκλογών και να σταματήσει να στερεί από τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης τα πολιτικά τους δικαιώματα.

Σπυράκη: «Χέρι – χέρι ΣΥΡΙΖΑ και Χ.Α. στην ψηφοφορία»

Στην αιτιολόγηση της ψήφου της η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας – ΕΛΚ, κ. Μαρία Σπυράκη δήλωσε: «Σήμερα καταδικάσαμε την συνεχιζόμενη κατάλυση της Δημοκρατίας. Καλέσαμε την κυβέρνηση της Βενεζουέλας και το Ανώτατο Δικαστήριο να σεβαστούν το Σύνταγμα. Ζητήσαμε ανάμεσα στα άλλα διαφύλαξη της διάκρισης των εξουσιών και άμεση απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων. Πρόκειται για αυτονόητα ζητήματα. Η ομάδα της Ευρωαριστεράς αποφάσισε να μη στηρίξει το ψήφισμα. Μπορούν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να έχουν εκλεκτικές συγγένειες, κοινούς στόχους και κοινές αξίες με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας; Η απάντηση μας σήμερα είναι πως αυτό αντιτίθεται στις βασικές Αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By