Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Η εξωτερική πολιτική στο επίκεντρο της τηλεμαχίας

Τι απάντησαν οι πολιτικοί αρχηγοί

debate-twitter-708

Στην πέμπτη θεματική ενότητα έχει περάσει το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών και η εξωτερική πολιτική και άμυνα βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεμαχίας.

Αλέξης Τσίπρας: 

Η επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων ήταν πράξη ευθύνης. Αυτό θα φέρει πολύ σημαντικά οφέλη. Δεν πήγα να ζητήσω χρήματα, γιατί ξέρω ότι μία χώρα υπερχρεωμένη από κυβερνήσεις των προηγούμενων 40 ετών δε μπορεί να ζητάει αρωγή έξω από την ευρωζώνη. Η χώρα μας πρέπει να γίνει ευρωπαϊκός κόμβος. Αναδείξαμε την Ελλάδα σε πεδίο σταθερότητας. Αντιμετωπίσαμε κρίσεις με την Τουρκία τις οποίες και αποσοβήσαμε. Η χώρα απέκτησε κύρος και σοβαρότητα στα εθνικά θέματα.

Σταύρος Θεοδωράκης:

Το Ποτάμι λέει πως η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει το κατοχικό δάνειο. Φάνηκε ότι η κ. Κωνσταντοπούλου και ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν λάθος. Παρουσιάζουν τη χώρα ως φτωχό συγγενή. Υπάρχουν σημεία που συγκρουόμαστε με την Ευρώπη, αλλά ξέρουμε πότε να δίνουμε τις μάχες. Δεν κάνουμε άλλη πολιτική στο εξωτερικό και εδώ κομματική πολιτική. Οι Γερμανοί, οι Γάλλοι μπορεί να είναι φίλοι μας. Η Ελλάδα δεν έχει μέλλον αν απομονωθεί και βγει από τους ισχυρούς του κόσμου. Η Ελλάδα πρέπει να έχει συμμάχους.

Δημήτρης Κουτσούμπας:

Τόσα χρόνια που είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ μόνο δυστυχία έχουμε δει. Από την Κύπρο μέχρι τη συμμετοχή μας σε πολεμικές επιχειρήσεις και ασκήσεις. Η κυβέρνηση δίνει μάλιστα και νέα νατοική βάση στην Κάρπαθο. Οι τζιχαντιστές είναι σημαντικός κίνδυνος δεν μπορούν όμως να αντιμετωπιστούν από αυτούς που τους εξέθρεψαν και τους εξόπλισαν. Όπως οι ΗΠΑ. Εκφράζουν συγκεκριμένα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα.

Μιλώντας για τη  Ρωσία, ανέφερε:

Είναι μια μεγάλη καπιταλιστική, ιμπεριαλιστική δύναμη η οποία δεν έχει σχέση καμία σχέση με την ΕΣΣΔ Είναι αυταπάτη να λέμε ότι θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα χωρίς να ζητήσει ισχυρά ανταλλάγματα.

Παναγιώτης Λαφαζάνης: 

Δεν καταλαβαίνω γιατί αν η Ελλάδα χρηματοδοτηθεί από τρίτη χώρα είναι κακό πράγμα. Όταν παίρνουμε με αντάλλαγμα μνημόνια και υποδούλωση είναι καλά; Όταν μας ληστεύουν για να πληρώνουμε τις δόσεις τους είναι καλό; Δεν βλέπω ως κακό να έχουμε πολύπλευρες σχέσεις και να προσπαθούμε να δανειζόμαστε από όπου υπάρχει συμφέρον.

Για τις ελληνορωσικές  σχέσεις ανέφερε ότι «υπέγραψα συμφωνία με τον ομόλογό μου της ρώσικης ομοσπονδίας. Αφορά αγωγό με ρώσικο φυσικό αέριο. Αυτή η συμφωνία απαιτεί βήματα συγκεκριμένα για αν προχωρήσουμε».

Απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα ρώτησε «τι θα γίνει με αυτά τα βήματα. Θα προχωρήσουν ή θα μείνουν στις καλένδες;»

Ερωτηθείς αν πήρε προκαταβολή για τον αγωγό, ο κ. Λαφαζάνης επανέλαβε ότι υπάρχει διακρατική συμφωνία με συγκεκριμένα βήματα τα οποία πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε. Θα μπορέσει να υπάρξει προκαταβολή αν η Ελλάδα υλοποιήσει το έργο.

 

By