Πέμπτη, 6 Μαΐου, 2021

Η Fed γυρίζει σελίδα: «Πειράζει» τα κριτήρια για τον πληθωρισμό, θα αφήσει τα επιτόκια χαμηλά για περισσότερο

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική της, λέγοντας ότι είναι πρόθυμη να επιτρέψει στον πληθωρισμό να τρέξει πιο ψηλά από το κανονικό, προκειμένου να υποστηρίξει την αγορά εργασίας και την ευρύτερη οικονομία.

Σε μια κίνηση που ο πρόεδρος Τζερομ Πάουελ χαρακτήρισε μια «γενναία επικαιροποίηση» της πολιτικής της Fed, η κεντρική τράπεζα συμφώνησε και επισήμως σε μια πολιτική «μέσης στόχευσης του πληθωρισμού». Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα επιτρέψει στον πληθωρισμό να ξεφύγει λίγο πάνω από τον στόχο του 2% της Fed «για κάποιο χρονικό διάστημα» μετά από μια μακρά περίοδο που έτρεχε κάτω από τον πήχη του 2%.

Οι αλλαγές κωδικοποιήθηκαν σε ένα προσχέδιο πολιτικής με τίτλο «Δήλωση για τους μακροπρόθεσμους στόχους και τη στρατηγική νομισματικής πολιτικής». Το σχέδιο αυτό εγκρίθηκε για πρώτη φορά το 2012, και εμπεριέχει την επίσημη προσέγγιση της Fed ως προς τα επιτόκια και την οικονομική ανάπτυξη.

Πρακτικά, η κίνηση σημαίνει ότι η Fed θα είναι λιγότερο πρόθυμη να αυξήσει τα επιτόκια όταν διαπιστώσει ότι η ανεργία υποχωρεί, με την προϋπόθεση ότι ο πληθωρισμός δεν αυξάνεται ταυτόχρονα. Οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας πιστεύουν στην παραδοσιακή οικονομική αρχή ότι η χαμηλή ανεργίαὔψηλή απασχόληση οδηγεί σε επικίνδυνα υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού στο παρελθόν έχουν κάνει προληπτικές κινήσεις για να αποτρέψουν κάτι τέτοιο.

Ωστόσο, η σημερινή ομιλία του Πάουελ στην ετήσια σύνοδο της Fed στο Τζάκσον Χόουλ που έγινε διαδικτυακά, σε συνδιασμό με τα συνοδευτικά έγγραφα που κωδικοποιούν τη νέα πολιτική, σηματοδότησαν την απομάκρυνση από την παλιά σκέψη.

«Πολλοί το θεωρούν κόντρα-ρόλο το ότι η Fed θα ήθελε να αυξήσει τον πληθωρισμό», είεπ ο Πάουελ . «Ωστόσο, ο πληθωρισμός που είναι επίμονα πολύ χαμηλός μπορεί να δημιουργήσει σοβαρούς κινδύνους για την οικονομία».

Η ομιλία του προέδρου ξεκίνησε δύο λεπτά πριν από την προγραμματισμένο εμπάργκο που περίμεναν οι χρηματοπιστωτικές αγορές. Τα σχόλιά του δεν προκάλεσαν αρχικά μια ισχυρή αντίδραση στην αγορά, αλλά τα συμβόλαια μελλοντικών αγορών άρχισαν να αυξάνονται στη συνέχεια.

Ο Πάουελ σημείωσε ότι το επίπεδο επιτοκίου που ούτε περιορίζει ούτε ωθεί την ανάπτυξη έχει μειωθεί σημαντικά με την πάροδο των ετών και είναι πιθανό να παραμείνει εκεί.

Αντιπαρέθεσε τη σημερινή κατάσταση με εκείνη που είχε αντιμετωπίσει η Fed πριν από 40 χρόνια, όταν ο τότε πρόεδρος Πολ Βόλκερ ξεκίνησε μια αμφιλεγόμενη σειρά αυξήσεων επιτοκίων που προσπάθησαν να περιορίσουν τον πληθωρισμό. Με τα χρόνια, οι θεμελιώδεις αλλαγές στην οικονομία, όπως τα δημογραφικά στοιχεία και η τεχνολογία, έχουν μετατοπίσει την βαρύτητα που δίνει η Fed στον πληθωρισμό, ο οποίος εν τω μεταξύ έχει μειωθεί πολύ.

Η κατάσταση, δήλωσε ο Πάουελ, «μπορεί να οδηγήσει σε μια ανεπιθύμητη πτώση των μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό, η οποία, με τη σειρά της, μπορεί να τραβήξει τον πραγματικό πληθωρισμό ακόμη χαμηλότερα, με αποτέλεσμα έναν δυσμενή κύκλο συνεχώς χαμηλότερου πληθωρισμού και προσδοκιών για τον πληθωρισμό».

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, συνεπώς, μένουν με ελάχιστο περιθώριο για χαμηλότερα επιτόκια σε περιόδους οικονομικής πίεσης.

Από το τέλος της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η Fed αγωνίστηκε να επιτύχει τον στόχο πληθωρισμού 2%. Αξιωματούχοι ελπίζουν ότι η νέα προσέγγιση θα αλλάξει το τοπίο, αυξάνοντας τις προσδοκίες και επιτρέποντας στον πληθωρισμό να οδηγηθεί υψηλότερα.

Εκτός από τη μετατόπιση του πληθωρισμού, η Fed ανακοίνωσε επίσης μια ακόμα τροποποίηση στην πολιτική της αλλάζει την προσέγγιση στην απασχόληση.

Η νέα γλώσσα λέει ότι η προσέγγιση στην κατάσταση των θέσεων εργασίας θα λαμβάνει υπόψη τις «εκτιμήσεις της Fed για την απόκλιση της απασχόλησης από το μέγιστο επίπεδό της».

Ενώ η αλλαγή φαίνεται να είναι θέμα λεξιλογίου, ο Πάουελ είπε ότι είναι σημαντικό.

«Αυτή η αλλαγή αντικατοπτρίζει την εκτίμησή μας για τα οφέλη μιας ισχυρής αγοράς εργασίας, ιδιαίτερα για πολλούς σε κοινότητες χαμηλού και μέτριου εισοδήματος», είπε. «Αυτή η αλλαγή μπορεί να φαίνεται λεπτή, αλλά αντανακλά την άποψή μας ότι μια ισχυρή αγορά εργασίας μπορεί να διατηρηθεί χωρίς να προκαλέσει ξέσπασμα πληθωρισμού.»

Η Fed εξέφρασε την ανησυχία της για τον αντίκτυπο που είχε η πανδημία του κορονωϊού σε όσους ήταν λιγότερο ικανοί να το αντέξουν, έτσι η αλλαγή στη γλώσσα αντιπροσωπεύει μια κίνηση για την αντιμετώπιση της κατάστασης καθώς η οικονομία ανακάμπτει.

Ο Πάουελ είπε ότι η Fed δεν θα θέσει συγκεκριμένο στόχο για το ποσοστό ανεργίας, αλλά θα επιτρέψει στις συνθήκες να της υποδείξουν τα επίπεδα πλήρους απασχόλησης της οικονομίας. Οι προηγούμενες προβλέψεις της Fed με βάση το παλιό σκεπτικό ανέμεναν τον πληθωρισμό να αυξηθεί περισσότερο μπροστά στο ιστορικό χαμηλό της ανεργίας στο 3,5%, αλλά αυτό δεν επαληθεύτηκε.

Ο Πάουελ πάντως επιβεβαίωσε ότι η Fed συνεχίζει να έχει την πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός 2% εξακολουθεί να είναι ο κατάλληλος μακροπρόθεσμος στόχος.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By