Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Η Fed «βυθίζει» την Deutsche Bank

Ιστορικό χαμηλό κατέγραψε την Πέμπτη η Deutsche Bank, όταν η Fed κατέταξε την τράπεζα στην κατηγορία των «προβληματικών ιδρυμάτων», ενώ λίγες ώρες αργότερα ακολούθησε η υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από την Standard & Poor΄s.

Την Παρασκευή, η μετοχή του γερμανικού κολοσσού αντέδρασε ανοδικά κατά 3,41% (στις 18:00 ώρα Ελλάδος) στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, μετά τη «βουτιά» 7,2% που είχε καταγράψει την Πέμπτη.

Η είδηση ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία για τη νέα διοίκηση της τράπεζας, υπό τον Γερμανό Κρίστιαν Σιούινγκ που αντικατέστησε τον Τζον Κράιαν, ο οποίος προσπαθεί να βάλει σε τάξη τα λειτουργικά κόστη του χρηματοοικονομικού κολοσσού.

«Ανησυχώ για το κατά πόσο η Deutsche Bank είναι σε θέση να λύσει τα προβλήματα που εμπίπτουν στον έλεγχό της», σχολιάζει ο Μάικλ Χενσέλερ, διαχειριστής κεφαλαίου της Assenagon Asset Management. «Οι εποπτικές αρχές εξακολουθούν να παρακολουθούν στενά το ζήτημα αυτό, όπως επίσης και οι οίκοι αξιολόγησης –το ίδιο θα έπρεπε και οι επενδυτές», τονίζει.

Η απόφαση-πέλεκυς των αμερικανικών εποπτικών αρχών υποδηλώνει ότι η τράπεζα παρουσιάζει σοβαρές αδυναμίες σε οικονομικό, λειτουργικό και διοικητικό επίπεδο, οι οποίες θέτουν εν αμφιβόλω την οικονομική της βιωσιμότητα. Τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση, ειδικά το τμήμα της διαχείρισης κινδύνων, ωστόσο θεωρείται ότι η κατάσταση παραμένει προβληματική.

Το έτος που δεν θέλει να θυμάται κανείς στη γερμανική τράπεζα είναι το 2016, όταν η μετοχή της κατέρρευσε κατά 42%. Ο Σιούινγκ, ο οποίος έχει αφιερώσει τη σταδιοδρομία του σε αυτή, έχει καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες να κατευνάσει τις ανησυχίες αυτές τους δύο πρώτους μήνες της θητείας του ως διευθύνων σύμβουλος. Ήδη έχει υποσχεθεί να βάλει «ψαλίδι» σε 7.000, από τις 97.000 του ομίλου.

By