Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Η Gazprom έκοψε το φυσικό αέριο στην Ολλανδία

Η ολλανδική εταιρεία δεν πλήρωσε σε ρούβλια το αέριο του Απριλίου, όπως έχει ζητήσει ο Πούτιν – Υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να παραβιάζει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ ο τρόπος πληρωμής παρουσιάζει πολλούς οικονομικούς κινδύνους

Τέλος στην παροχή φυσικού αερίου στην ολλανδική εταιρεία GasTerra ανακοίνωσε ότι έβαλε η Gazprom, μετά την άρνηση της πρώτης να πληρώσει σε ρούβλια το αέριο που έλαβε τον Απρίλιο.

Η καταβολή του τιμήματος σε ρούβλια είναι αίτημα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Η κίνηση αναμενόταν από χθες, καθώς η GasTerra ανακοίνωσε ότι από σήμερα θα σταματούσε να λαμβάνει αέριο από τον ρωσικό κολοσσό, αρνούμενη να συμφωνήσει με τις ρωσικές απαιτήσεις.

Η ολλανδική εταιρεία επικαλείται τις ευρωπαϊκές κυρώσεις

Η GasTerra, η οποία αγοράζει και εμπορεύεται αέριο για λογαριασμό της ολλανδικής κυβέρνησης, σημείωσε ότι έχει ήδη συνάψει συμβάσεις με άλλους παρόχους για να καλύψει τα 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου που επρόκειτο να παραλάβει από την Gazprom μέχρι τον Οκτώβριο.

Στην ανακοίνωσή της η GasTerra αναφέρει ότι αποφάσισε να μην υιοθετήσει το σύστημα πληρωμών που ζητούσε η Ρωσία, το οποίο προϋπέθετε το άνοιγμα λογαριασμών που θα χρησιμοποιούνταν για την πληρωμή σε ευρώ, τα οποία στη συνέχεια θα μετατρέπονταν σε ρούβλια.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι αυτές οι ενέργειες μπορεί να παραβιάζουν τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία και ότι ο τρόπος πληρωμής παρουσιάζει πολλούς οικονομικούς κινδύνους. Είχε ζητήσει κατ’ επανάληψη από την Gazprom να συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της με βάση τους συμβατικούς τρόπους πληρωμής.

By