Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2021

Η Γερμανία «μπλοκάρει» το ρατσισμό

Η έλευση των προσφύγων στις γερμανικές πόλεις, οδήγησε σε μια διαδικτυακή, ρατσιστική έκρηξη και η κυβέρνηση της Γερμανίας θεώρησε πως πρέπει να αναλάβει δράση

Social Media Logotype Background

Στις 15 Δεκεμβρίου, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη συμφωνία της με την Goolge, το Facebook και το Twitter, θέτοντας τις τεχνολογικές εταιρίες υπεύθυνες για τη διαγραφή των ρητορικών μίσους από γερμανικές ιστοσελίδες και λογαριασμούς.

Η πίεση αυξήθηκε στην Γερμανία τον τελευταίο καιρό, αφού στο διαδίκτυο εμφανίζονταν πλήθος από ρατσιστικές και ξενοφοβικές δημοσιεύσεις. Η έλευση των προσφύγων στις γερμανικές πόλεις, οδήγησε σε μια διαδικτυακή, ρατσιστική έκρηξη και η κυβέρνηση της Γερμανίας θεώρησε πως πρέπει να αναλάβει δράση.

«Τα κοινωνικά δίκτυα δεν πρέπει να γίνουν παιδότοπος για τους ανθρώπους της ακροδεξιάς» τόνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας, Heiko Maas. «Θα υπάρχει ειδική ομάδα που θα εξετάζει όλες τις καταγγελίες. Πλέον, με την συμφωνία, θα στηριζόμαστε στο γερμανικό δίκαιο και όχι στους όρους χρήσης του κάθε δικτύου» προσέθεσε.

Μπορεί τόσο ο Mark Zuckerberg όσο και οι ιδρυτές του Twitter έχουν μιλήσει επανειλημμένως ανοιχτά υπέρ της ελευθερίας του λόγου στο διαδίκτυο, αλλά η συμφωνία αυτή έρχεται να βάλει όρια στις δημοσιεύσεις που κάνουν οι χρήστες στα πιο δημοφιλή μέσα δικτύωσης.

Πλέον, θα είναι πολύ ευκολότερο κάποιος να αναφέρει δημοσιεύσεις που περιέχουν ρητορικές μίσους στους υπευθύνους των τριών μεγαθηρίων του διαδικτύου, οι οποίοι με την σειρά τους θα πρέπει, αφού τις κρίνουν, να τις διαγράψουν εντός 24 ωρών.

Αυτή η συμφωνία, αλλάζει τα δεδομένα στον ιστόχωρο της Γερμανίας. Η κυβέρνηση της χώρας ευελπιστεί πως με αυτόν τον τρόπο θα μειώσει το ανησυχητικό φαινόμενο της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο. Ωστόσο, πρόκειται για μια κίνηση, που πατώντας στα όρια της ελευθερίας του λόγου, μπορεί να προκαλέσει περισσότερα αρνητικά αποτελέσματα, από όσο θετικά.

(Visited 1 times, 1 visits today)