Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Η Γερμανία θεωρεί Δούρειο Ίππο την επιστολή Βαρουφάκη»

Διχασμένο το Βερολίνο απέναντι στην σημερινή κίνηση της Ελλάδας

merkel soimple

Η στάση του υπουργού Οικονομιών της Γερμανίας απέναντι στην επιστολή του Έλληνα ομόλογου Γιάνη Βαρουφάκη είναι ακόμη σκληρότερη απ΄αυτή που κράτησε στο τελευταίο Eurogroup, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Μάλιστα, οι πηγές στέκονται ιδιαίτερα στο χαρακτηρισμό της ελληνικής επιστολής, «που πολλοί έχουν αναγνωρίσει ως αμοιβαία επωφελή λύση», ως Δούρειο Ίππο στην Ευρώπη (Trojan horse) στην επιστολή που έστειλε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ αναφορικά με την αίτηση.

Επισημαίνουν δε ότι, σε καμία περίπτωση δεν ευνοεί μια πραγματική συζήτηση μεταξύ εταίρων. Κάποιος κακεντρεχής θα μπορούσε να χαρακτηρίσει αυτή τη στάση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ ως «Δούρειο Ίππο» όσων δεν θέλουν αμοιβαία επωφελή συμφωνία για την Ευρώπη.

Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι στην παρέμβαση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται η φράση «current programme» έξι φορές.

Αναλυτικά το κείμενο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ 

Η ελληνική επιστολή είναι κάθε άλλο παρά σαφής και είναι ανοιχτή στην ερμηνεία. Αναφορά στα τρία πιο χαρακτηριστικά σημεία: Δεν περιλαμβάνει ξεκάθαρες δεσμεύσεις για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και είναι ασαφής αναφορικά με τα ελληνικά μέτρα. Είναι απολύτως ασαφής αναφορικά με το πως είναι διατεθειμένη η ελληνική κυβέρνηση να πληρώσει τους λογαριασμούς των επόμενων εβδομάδων δεδομένων των μειωμένων φορολογικών εσόδων.

Αυτός είναι ο λόγος που η επιστολή δεν είναι σύμφωνη με τις θέσεις του τελευταίου Eurogroup, αλλά αντιπροσωπεύει ένα Δούρειο Ίππο που σκοπό έχει να εξασφαλίσει μια χρηματοδοτική γέφυρα βάζοντας στην ουσία τέλος στο τρέχον πρόγραμμα. Σε αυτό το πλαίσιο δεν έχει κανένα νόημα να συνταχθεί σχέδιο δήλωσης για το Eurogroup της Παρασκευής.

Θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε τρία στοιχεία:

Πρώτον, τα τρία θεσμικά όργανα θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά την τρέχουσα δημοσιονομική θέση της Ελλάδας σε σχέση με την επιστολή (Βαρουφάσκη) και να γνωμοδοτήσουν, όπως συμφωνήθηκε στο τελευταίο Εurogroup, εάν βάση της ελληνικής επιστολής μπορεί να εξασφαλιστεί η επιτυχής ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, με ένα επαρκές πρωτογενές πλεόνασμα και βιώσιμο χρέος.

Δεύτερον, χρειαζόμαστε τη σαφή και πειστική δέσμευση της Ελλάδας, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει μόνο 3 σύντομες και κατανοητές φράσεις: «Αιτούμεθα την παράταση του τρέχοντος προγράμματος, κάνοντας χρήση της ευελιξίας που ήδη προβλέπει. Θα συμφωνήσουμε με τα θεσμικά όργανα τυχόν αλλαγές στα μέτρα από το υπάρχον Μνημόνιο. Και αποβλέπουμε στην επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος».

Τρίτον, η Ελλάδα πρέπει να επιβεβαιώσει δημοσίως ότι θα απέχουν από μονομερείς ενέργειες και εθνικά μέτρα υπαναχώρησης από το πρόγραμμα. Αμέσως μετά οι αρχές δεν θα πρέπει να λάβουν μέτρα ή πρωτοβουλίες ή να εφαρμόσουν οποιοδήποτε μέτρο ή πολιτική που έρχεται σε αντίθεση με τις υπάρχουσες δεσμεύσεις στο πλαίσιο τους τρέχοντος προγράμματος που μπορεί να επιδεινώσει την δημοσιονομική κατάσταση. Αυτό περιλαμβάνει αναθεώρηση των ρυθμίσεων για την αγορά εργασίας και τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να ψηφιστεί στη Βουλή αυτή την εβδομάδα.

Η Γερμανία εμφανίζεται διχασμένη απέναντι στην σημερινή κίνηση της Ελλάδας πάντως. Σε δημοσίευμα του το Bloomberg φιλοξενεί δηλώσεις Γερμανού αξιωματούχου, που δεν κατονομάζεται να τονίζει ότι η Ελλάδα κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την συμφωνία

Το Μαξίμου νωρίτερα είχε σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου απέναντι σε κάθε προσπάθεια υπονόμευσης της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης.

Κυβερνητικές πηγές μάλιστα δήλωσαν ότι η Γερμανία και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσπάθησαν ξεκάθαρα να προλάβουν τις αποφάσεις του αυριανού Eurogroup. 

 

By