Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024

Η οικογένεια Μπικίλα τιμώρησε εταιρεία για την ασέβειά της…

Η οικογένεια του θρυλικού Ολυμπιονίκη μαραθωνοδρόμου Αμπέμπε Μπικίλα προχώρησε σε μήνυση εναντίον εταιρείας αθλητικών παπουτσιών, διεκδικώντας ποσό 15 εκατομμυρίων δολαρίων, γιατί χρησιμοποίησε το όνομα του Αιθίοπα σε προϊόν της.

pegasus_LARGE_t_1041_106480242Ο Μπικίλα είχε γράψει ιστορία όταν, στον μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 1960 στη Ρώμη κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο τρέχοντας ξυπόλητος και η οικογένειά του θεώρησε ασεβή την κίνηση της εταιρείας

«Κέρδισε στη Ρώμη τρέχοντας χωρίς παπούτσια και κανείς, ούτε πριν, ούτε μετά, έχει επιχειρήσει κάτι τέτοιο. Είναι σημαντικό να γίνει σεβαστή η κληρονομιά του», δήλωσε ο γιος του Τεφέρι.

Ο Αμπέμπε Μπεκίλα είχε μπει την τελευταία στιγμή στην ομάδα της Αιθιοπίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης, αντικαθιστώντας άρρωστο συναθλητή του. Τα παπούτσια που πήρε για να αγωνιστεί, προκάλεσαν φουσκάλες στα πόδια του, κι έτσι αποφάσισε να τρέξει ξυπόλητος, για να νικήσει με Ολυμπιακό ρεκόρ λίγο πάνω από τις δύο ώρες και 15 λεπτά. Μάλιστα τότε η νίκη του είχε θεωρηθεί από τους συμπατριώτες του σαν μια εκδίκηση απέναντι στην εισβολή των φασιστικών δυνάμεων του Μπενίτο Μουσολίνι στην Αιθιοπία το 1935.

Τέσσερα χρόνια, αργότερα ο Μπικίλα διατήρησε τον τίτλο του Ολυμπιονίκη στο Τόκιο στα 1964, αγωνιζόμενος με παπούτσια αυτή τη φορά.

Το 1969 ο Μπικίλα έμεινε παράλυτος, έπειτα από αυτοκινητιστικό ατύχημα και πέθανε από επιπλοκές στην υγεία του το 1973, σε ηλικία μόλις σαράντα ενός ετών.

By