Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Η Ισπανία εποφθαλμιά την θέση του Ντάισελμπλουμ

Η χώρα θα διεκδικήσει την προεδρία του Eurogroup τις επόμενες εβδομάδες

LUX206 LUXEMBURGO 21/06/2013.- El ministro de Economía y Competitividad español, Luis de Guindos (i), conversa con el presidente del Eurogrupo, el ministro de Finanzas holandés Jeroen Dijsselbloem, antes del comienzo de la reunión de ministros de Economía y Finanzas de la Unión Europea, el Ecofin, en Luxemburgo, hoy, viernes 21 de junio de 2013. De Guindos afirmó hoy que el acuerdo alcanzado para poner en marcha la recapitalización directa de los bancos con efectos retroactivos supone "buenas noticias" para España, ya que ofrece más opciones de financiación. EFE/Nicolas Bouvy

Την προεδρία του Eurogroup θα διεκδικήσει η Ισπανία μέσα στις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ της χώρας Λούις Ντε Γκίντος, ο οποίος επιδιώκει να αναλάβει ένα αξίωμα που συμβάλλει αποφασιστικά στη διαμόρφωση της πολιτικής της ευρωζώνης.
Στον θώκο αυτό, τον οποίο εποφθαλμιά επί μακρόν η κυβέρνηση στη Μαδρίτη για να ανακτήσει την απώλεια επιρροής που έχει υποστεί, όπως λέει, στην ΕΕ, βρίσκεται σήμερα ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ. Η θητεία του Ντάισελμπλουμ λήγει τον Ιούλιο. Ο Ολλανδός έχει πάντως καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί να παραμείνει στη θέση.

«Είναι πολύ απλό. Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει την υποψηφιότητα της Ισπανίας και πιστεύουμε ότι έχουμε μια καλή πιθανότητα… διαθέτουμε υποστήριξη», επισήμανε ο Ντε Γκίντος στη Ρίγα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup και του Ecofin.

Ο Ντε Γκίντος ανέλαβε υπουργός Οικονομίας της κεντροδεξιάς κυβέρνησης της Ισπανίας υπό τον Μαριάνο Ραχόι αφότου το Λαϊκό Κόμμα αναδείχθηκε στην εξουσία το 2012. Πιστώνεται την οικονομική ανάκαμψη στην Ισπανία μετά τη βαθιά κρίση της περιόδου 2009-2014.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είχε υποστηρίξει πέρυσι δημόσια τον Ντε Γκίντος, έναν «εξαίρετο υπουργό Οικονομίας σε δύσκολες εποχές».

Ο Ντάισελμπλουμ αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες στην αρχή της προεδρίας του στην ευρωομάδα. Επικρίθηκε ιδίως για τους χειρισμούς του στην κρίση της Κύπρου. Έκτοτε πάντως έχει αφήσει καλές εντυπώσεις στις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, ιδίως για τους χειρισμούς του στο θέμα της Ελλάδας.

Ένας Ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών ο οποίος αρχικά αντιμετώπιζε επιφυλακτικά τον Ντάισελμπλουμ τόνισε στη Ρίγα ότι πλέον υποστηρίζει πλήρως το πώς ασκεί τα καθήκοντά του ο Ολλανδός.

Η επιτυχία της προσπάθειας του Ντε Γκίντος να τον διαδεχθεί θα εξαρτηθεί από το εάν θα συγκεντρώσει ικανή υποστήριξη μεταξύ των υπολοίπων 18 κρατών μελών της ευρωζώνης. Το θέμα θα συζητηθεί άτυπα τον Μάιο από τους υπουργούς Οικονομικών. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο.

Ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια για τον Ντε Γκίντος είναι ότι στην Ισπανία διεξάγονται βουλευτικές εκλογές στα τέλη του 2015. Πολλές χώρες μέλη της ευρωζώνης θα δίσταζαν να υποστηρίξουν έναν υπουργό το κόμμα του οποίου δεν είναι διόλου εγγυημένο ότι θα παραμείνει στην εξουσία.

By