Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Οι ιταλικές εφημερίδες για τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις

Οι πιθανές εκλογές έργο τρόμου για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αλλά και για τις αγορές και την Ευρώπη

ellada-europi

Στην διαδικτυακή της έκδοση, η ιταλική εφημερίδα Λα Στάμπα αναφέρει ότι «με την σημερινή ψηφοφορία σημειώθηκε ελαφρά πρόοδος. Οκτώ επιπλέον βουλευτές, σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, εκφράστηκαν υπέρ του Σταύρου Δήμα», αλλά είναι «πολύ λίγοι για να του εγγυηθούν την κατάκτηση του υψηλότερου θεσμικού αξιώματος».

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει τις πιθανές εκλογές «έργο τρόμου για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αλλά και για τις αγορές και την Ευρώπη, οι χρηματαγορές της οποίας υπέφεραν ήδη, τις περασμένες ημέρες, εξαιτίας της πολιτικής αυτής κρίσης».

Η εφημερίδα συμπληρώνει ότι η διαφορά ανάμεσα στην Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ έχει μειωθεί, στην παρούσα φάση, στο 3,4% και τονίζει, ακόμη, ότι «το 55% των Ελλήνων τάσσεται κατά της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι ο Τσίπρας και το κόμμα του ίσως υπερεκτίμησαν τυχόν ευνοϊκές συνέπειες, προς όφελός τους, από ενδεχόμενη αποτυχία της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου».

Σε ανάλυση του Φράνκο Βεντουρίνι, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα, σημειώνεται ότι «εξαιτίας της Ελλάδας οι αγορές τρέμουν και πάλι» και πως αν το όλο τοπίο δεν αλλάξει «η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε εμπροσθοφυλακή μιας ευρύτερης εκλογικής εξέγερσης κατά της λιτότητας».

Ο αναλυτής συμπληρώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει την οικονομική κάλυψη «για την εφαρμογή των προγραμματικών δεσμεύσεών του υπέρ του εξασθενημένου ελληνικού λαού». «Κατά συνέπεια, αναμένεται να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να καλύψει μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους. Η έξοδος της Αθήνας από το ευρώ μπορεί να καταστεί αναγκαία, ή τα υπόλοιπα μέλη της Ένωσης θα μπορούσαν να βρεθούν με το μαχαίρι στο λαιμό. Η Ελλάδα θεωρείται ακόμη μια νάρκη» αναφέρει ο Βεντουρίνι.

Σύμφωνα με τον Ιταλό αναλυτή, τέλος, «καμία εκλογική αναμέτρηση- ούτε και η ελληνική- δεν μπορεί να κριθεί προκαταβολικά». «Η Ευρώπη η οποία δεν αναπτύσσεται οικονομικά όσο θα έπρεπε, δεν δημιουργεί την αναγκαία απασχόληση για να πείσει τους ψηφοφόρους και δυσκολεύεται να πορευθεί την οδό που θα οδηγήσει στην αναμόρφωσή της, θα καταφέρει να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας οριστικής ρήξης ανάμεσα σε Βορρά και Νότο; Η Γερμανία θα χρησιμοποιήσει το ιδιαίτερο βάρος της για να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη;», διερωτάται, τέλος, η «Κοριέρε Ντέλα Σέρα».

By