Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

Η κλιματική αλλαγή οδηγεί 175 εκατομμύρια ανθρώπους στον υποσιτισμό

Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να οδηγήσει και σε γενική αύξηση των τιμών των τροφίμων

A Syrian refugee child cries at the Al Zaatri refugee camp in the Jordanian city of Mafraq, near the border with Syria

Έως και 175 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι θα οδηγηθούν στον υποσιτισμό παγκοσμίως, αν συνεχιστεί ανεξέλεγκτη η κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πέρα από τη διαταραχή της παραγωγής τροφίμων σε πολλές περιοχές του πλανήτη, η κλιματική αλλαγή αναμένεται να οδηγήσει και σε γενική αύξηση των τιμών των τροφίμων, αναφέρει η έκθεση.

Όπως έχουν επαληθεύσει και προηγούμενες έρευνες, οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη αναμένεται να πλήξουν περισσότερο τους φτωχούς πληθυσμούς και τις τροπικές περιοχές, ενώ οι γεωργικές δραστηριότητες σε ψυχρότερες περιοχές υψηλότερου γεωγραφικού πλάτους θα ευνοηθούν προσωρινά, έως το 2050.

Αν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου δε μειωθούν σημαντικά, τότε η μέση θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά περίπου 4 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, και η έκθεση εκτιμά ότι 175 εκατομμύρια άνθρωποι επιπλέον θα υποσιτίζονται μέχρι το 2080. Ήδη σήμερα, υπολογίζεται ότι η πείνα επηρεάζει περίπου 795 εκατομμύρια άτομα, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί από την αναμενόμενη αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού στα 9 δισεκατομμύρια το 2050, αν και τα τελευταία έξι χρόνια ο αριθμός των ανθρώπων σε κατάσταση επισιτιστικής ασφάλειας μειώθηκε κατά διακόσια εκατομμύρια.

Οι επιπτώσεις της αύξησης της θερμοκρασίας περιλαμβάνουν μείωση διαθεσιμότητας νερού και μεταβολές στη βροχόπτωση που επηρεάζουν την παραγωγή τροφίμων, καθώς και άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Η επισιτιστική ανασφάλεια έχει γίνει βασικό θέμα στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο Παρίσι, με τους ειδικούς να αποκαλύπτουν ότι ο πλανήτης έχει χάσει το ένα τρίτο της καλλιεργήσιμης γης του τα τελευταία 40 χρόνια, λόγω διάβρωσης και ρύπανσης.

By