Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022

Η κολοκυθιά των εκλογών

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

Αντέχουν άραγε μέχρι τον Οκτώβριο; Ή το μπάχαλο που επικρατεί θα τους οδηγήσει σε γενικές κάλπες τον Μάιο; Αυτό αναρωτιέται η αγορά.

Στην αρχή της φετινής χρονιάς η οικονομική δραστηριότητα είναι παγωμένη. Η αβεβαιότητα της ούτως ή αλλως μακράς προεκλογικής περιόδου που συνοδεύεται από κλιμακούμενη πολιτική ένταση και από εμφανή αδυναμία της κυβέρνησης να βρει βηματισμό ακόμα και στα στοιχειώδη στη νέα μορφή της και στα απόνερα του -πλέον- «Βορειομακεδονικού», έχει προκαλέσει έντονη αβεβαιότητα και στον επιχειρηματικό κόσμο.

Το σοβαρό δε ενδεχόμενο να συρθεί το προβληματικό κλίμα μέχρι το φθινόπωρο προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία σε σχέση με το πάγωμα ή και επί της ουσίας ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων και την επικράτηση ασυλόγιστης προεκλογικής παροχολογίας. Και καθώς το 2019 και οι επιδόσεις του, ως πρώτη μεταμνημονιακή χρονιά παίζουν καθοριστικό ρόλο στη δυνατότητα της χώρας να δομήσει μακροπρόθεσμα μία βιώσιμη πορεία στην οικονομία της, είναι σαφές ότι οι ανησυχίες γίνονται ακόμα πιο έντονες. Δεν είναι μόνο οι «δουλειές» ή οι επενδύσεις που δεν προχωρούν, είναι και ο φόβος του πισωγυρίσματος.

Πότε λοιπόν θα γίνουν οι εκλογές; Τον Μάιο; Τον Οκτώβριο, Άλλη ημερομηνία; Πραγματική πολιτική κολοκυθιά… Πόσο πιθανό είναι όμως αλήθεια το σενάριο του φθινοπώρου; Αρκετά. Αν και όλα είναι ανοιχτά. Καθώς φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός είχε αρχικά «αγοράσει» το σενάριο των ταυτόχρονων βουλευτικών εκλογών με αυτές για την τοπική αυτοδιοίκηση και την ευρωβουλή. Δεχόμενος εισηγήσεις ότι έτσι θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη συμμετοχή, να αξιοποιήσει την αναταραχή που έχει προκαλέσει στις δημοτικές – περιφερειακές εκλογές η απλή αναλογική και η διάσπαση δυνάμεων που θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτικές «ρωγμές» σε αρκετούς δήμους και να αποφύγει ταυτόχρονα να «λουστεί» ένα δυσμενές αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές που θα του προκαλούσε πολλά προβλήματα την επόμενη ημέρα.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, ο πολιτικός καιροσκοπισμός του υπαγορεύει ίσως την επιλογή να αναμένει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τη διαμόρφωση των ισορροπιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση την επόμενη ημέρα. Είναι μία ζαριά στην οποία ποντάρει για να επιτύχει μεγαλύτερη χαλάρωση εποπτείας και άρα και παροχές την επόμενη μέρα. Ελπίζοντας ταυτόχρονα ότι η συνήθως πιο χαλαρή ψήφος των ευρωεκλογών θα επηρρεάσει το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων στη χώρα.

Τι θα επιλέξει τελικά; Ίσως να μην το έχει αποφασίσει τελικά ούτε ο ίδιος ακόμα. Κρατά ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενο επιχειρώντας καλού κακού να κερδίζει χρόνο όπου νιώθει ότι κινδυνεύει από «σκοπέλους». Γι” αυτόν ο χρόνος πλέον είναι μόνο… πολιτικός και δεν δίνει σημασία στη μετεκλογική περίοδο. Όσο επιζήμια και αν είναι για τη χώρα αυτή η αβεβαιότητα και αυτή η στρατηγική…

ΠΗΓΗ:capital.gr

(Visited 1 times, 1 visits today)
By