Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

Η Λαγκάρντ θα παραστεί στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου

Παρούσα στο Eurogroup του Λουξεμβούργου της 21ης Ιουνίου, στο οποίο θα εξετασθούν τα ζητήματα που άπτονται της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, θα είναι η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Την ανακοίνωση έκανε την Πέμπτη από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων στην έδρα του ΔΝΤ.

Ο Ράις ανέφερε πως η Κριστίν Λαγκάρντ συνηθίζει να παρευρίσκεται στο συγκεκριμένο Eurogroup του Λουξεμβούργου, καθώς παρουσιάζει εκεί την έκθεση του Ταμείου για τις προοπτικές της ευρωζώνης στους υπουργούς Οικονομικών της περιοχής.

Ερωτηθείς για το εάν το θέμα της Ελλάδος και συγκεκριμένα η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα απασχολήσει τη συνοδό των ηγετών της G7 στον Καναδά ο ίδιος δεν ήταν σε θέση να απαντήσει. «Δεν έχω κάποια ενημέρωση για το εάν στο G7 θα γίνει συζήτηση για την Ελλάδα», είπε.

Ο Ράις άφησε να εννοηθεί πως υπάρχουν ακόμη περιθώρια για την ενεργοποίηση του «επί της αρχής» προγράμματος του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Όπως είπε, οι συζητήσεις συνεχίζονται για ένα πρόγραμμα που θα εμπεριέχει τις κατάλληλες πολιτικές και την ελάφρυνση του χρέους που θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα.

«Συνεχίζουμε τις συζητήσεις με την προοπτική ενός χρηματοδοτικού προγράμματος που θα διασφαλίζει την πρέπουσα ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα», ανέφερε.

Θέλοντας να δείξει πως οι συζητήσεις είναι σε πλήρη εξέλιξη είπε πως σήμερα στο Παρίσι διεξήχθη ένα νέο Washington Group με τη συμμετοχή του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν και του Πίτερ Ντόλμαν του επικεφαλής του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα.

«Είμαστε ενεργά δεσμευμένοι σε αυτή τη διαδικασία», τόνισε.

Για το ζήτημα της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους του ΔΝΤ ο Ράις επιβεβαίωσε πως το Ταμείο θα συμπεριλάβει την ανάλυση αυτή στην έκθεση του άρθρου 4 που θα καταρτίσει για την Ελλάδα και την οποία θα δημοσιοποιήσει στο προσεχές διάστημα.

«Η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους θα εμπεριέχεται στην έκθεση, καθώς είναι ένα κομμάτι της αξιολόγησης», σημείωσε και ξεκαθάρισε πως το Ταμείο ακολουθώντας τους δικούς του κανόνες επιδιώκει μια συμφωνία που θα διασφαλίζει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους λαμβάνοντας υπόψη τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By