Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

Η Λιβύη είναι μόνο η αρχή: Το σχέδιο του Ερντογάν για μια “μεγάλη Τουρκία” κάτω από τη μύτη του ΝΑΤΟ

Θα ήταν λάθος να υποθέσουμε ότι οι φιλοδοξίες της Τουρκίας περιορίζονται στη Λιβύη ή τη Βόρεια Αφρική. Θα ήταν ακόμη πιο αβάσιμο να φανταστεί κανείς ότι οι ύποπτες συνδέσεις της Άγκυρας με τρομοκρατικές οργανώσεις περιορίζονται στον αραβικό κόσμο.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει βάλει σε λειτουργία ένα σχέδιο επέκτασης στη Αφρική το οποίο επεξεργάζεται εδώ και χρόνια, οι δεσμοί της άλλωστε με διάφορες οργανώσεις στην, πολυτάραχη, περιοχή είναι γνωστοί. Ίσως πολλοί δεν έχουν καταλάβει πόσο βαθιά είναι η σχέση μεταξύ Τουρκίας και εξτρεμιστών σε αφρικανικές χώρες όπως το Τσαντ, ο Νίγηρας, το Μάλι, η Νιγηρία και το Καμερούν.

Μεγάλο μέρος της περιοχής που περιβάλλει τη Λιβύη αποτελεί εύφορο «έδαφος» για συνεργασία και συντονισμό μεταξύ της Άγκυρας και ενεργών τρομοκρατικών οργανώσεων, οι οποίες έχουν αυξήσει τις δραστηριότητές τους τις τελευταίες εβδομάδες καθώς η Τουρκία κάνει κινήσεις στη Λιβύη και οι μεγάλες δυνάμεις είναι απασχολημένες με την πανδημία.

Η ισλαμιστική ομάδα «Boko Haram», με έδρα τη Νιγηρία, άρχισε να επεκτείνεται στις χώρες της λεκάνης του Τσαντ, σχεδόν σαν να ακολουθεί στρατηγικές οδηγίες… Έχει αρχίσει να εξασφαλίζει σημαντικές νίκες την ίδια στιγμή που η Τουρκία κάνει σοβαρούς στρατιωτικούς ελιγμούς στη Λιβύη.

Η Boko Haram και άλλες ριζοσπαστικές οργανώσεις συγκρούστηκαν έντονα με τις ένοπλες δυνάμεις του Τσαντ, οι οποίες έχουν μειώσει την πίεση στο νότιο μέτωπο της Λιβύης, όπου είναι γνωστό ότι Τούρκοι μισθοφόροι πολεμούν για την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη.

Το Τσαντ έχει γίνει βασικός στόχος για τη Boko Haram οι δεσμοί του οποίου φτάνουν μέχρι την Τουρκία. Το Τσαντ έχει μια σκοτεινή ιστορία με εξτρεμιστές, σημαντικό ρόλο στην αποσταθεροποίηση της περιοχής έχει παίξει το Κατάρ.

Τον Φεβρουάριο του 2019, τα γαλλικά στρατεύματα στην Αφρική επιτέθηκαν σε ένοπλους επαναστάτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία και το Κατάρ. Το Τσαντ είχε ζητήσει επανειλημμένως την βοήθεια του Παρισιού

Η στρατιωτική δύναμη, με αρχηγό τη Γαλλία, για την καταπολέμηση της Boko Haram περιλαμβάνει στρατιώτες από το Τσαντ, το Καμερούν, τον Νίγηρα και τη Νιγηρία.

Ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είχε καλέσει τους συμμετέχοντες στη μίνι αφρικανική σύνοδο κορυφής στο Μέγαρο των Ηλυσίων με θέμα την ασφάλεια στη Νιγηρία να εφαρμόσουν ένα «συνολικό σχέδιο» κατά της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ.

«Η Μπόκο Χαράμ έχει μετατραπεί σε σημαντική απειλή για το σύνολο της δυτικής Αφρικής, και πλέον και για την κεντρική Αφρική, ενώ έχουν αποδειχθεί οι σχέσεις της με την Aqmi (Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ) και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας στο οποίο συμμετείχαν οι πρόεδροι της Νιγηρίας, του Νίγηρα, του Καμερούν, του Τσαντ και του Μπενίν, το 2014,. Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ενωση συμμετείχαν επίσης στις συνομιλίες.

Ήταν τότε που ένα συνολικό σχέδιο ανταλλαγής πληροφοριών, συντονισμού δράσης και προστασίας των συνόρων είχε μπει σε λειτουργία.

Χρόνια αργότερα και με την πανδημία να σφυροκοπά τον κόσμο ο Ερντογάν βρήκε πρόσφορο έδαφος για να μεγαλώσει την σφαίρα επιρροής της Τουρκίας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By