Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Μέρκελ αντιμέτωπη με κομματική ανταρσία λόγω Σόιμπλε

Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται φανερή διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο ισχυρών προσώπων της Γερμανίας

merkel soimple

Η ισπανική εφημερίδα El Mundo καταγράφει τις κινήσεις της Άνγκελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαπιστώνοντας φανερή διάσταση στις απόψεις τους τον τελευταίο καιρό. Υπάρχουν δύο κλασικά παραδείγματα που καταδεικνύουν τη διαφορετική προσέγγιση που έχουν σε σημαντικά θέματα.

Το ένα είναι η διαγραφή του ελληνικού χρέους. Κατά τη διάρκεια μιας ευαγγελικής εορτής του Kirchentag, όπου η ανώτερη εκπρόσωπος της Λουθηρανικής Εκκλησίας, Margot Kaessmann, απηύθυνε έκκληση να «συγχωρεθούν τα χρέη» της Ελλάδας, ο ευαγγελικός Σόιμπλε τόνισε ότι «δεν συζητείται θέμα διαγραφής του ελληνικού χρέους» και με τις διαπραγματεύσεις εν εξελίξει, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει λόγος αισιοδοξίας».

Ο Σόιμπλε, συνάμα, παραπονέθηκε για τις εξαντλητικές διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, ενώ μίλησε ακόμη και για πρόβλημα εμπιστοσύνης. Το θέμα, όμως, είναι ότι πολλοί το εξέλαβαν αυτό ως μήνυμα προς την Μέρκελ και λιγότερο προς τον Τσίπρα.

Το προηγούμενο βράδυ, η Γερμανίδα καγκελάριος είχε διοργανώσει την πενταμερή συνάντηση στο Βερολίνο στην οποία όχι μόνο δεν μετείχε ο Σόιμπλε, αλλά σύμφωνα με αξιωματούχο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, δεν είχε καν γνώση. Συγκεκριμένα το έμαθε «αργά» και «κατά τύχη».

Στη συνάντηση αυτή, αναφέρει η El Mundo, τέθηκε επί τάπητος η τελευταία πρόταση για την Αθήνα και οι νέες παραχωρήσεις, τις οποίες ο Σόιμπλε δεν είναι διατεθειμένος να περάσει, όπως μια χρονική επέκταση πληρωμής του ελληνικού χρέους μέχρι 50 χρόνια, κάτι που υποδηλώνει ότι, αν γίνει δεκτή, οι πιστωτές δεν θα δουν ποτέ τα χρήματά τους, αλλά ούτε να αποδεχθεί τη ρήξη με τις πολιτικές δημοσιονομικής λιτότητας που ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ υπερασπίστηκε.

Από το κυβερνών κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), τίθεται υπό αμφισβήτηση ακόμα και αν θα συνεχίσει να είναι υπουργός μετά τη διάρρηξη αυτή.
«Ο Σόιμπλε δεν θα παραμείνει εκεί αν υπάρξει συμβιβασμός με την Ελλάδα που θα βλάψει την αξιοπιστία του», δήλωσε σημαίνον στέλεχος του κόμματος, ο Χανς Μίχελμπαχ, υπενθυμίζοντας ότι στα 72 του χρόνια, ο Σόιμπλε έχει ακόμη λόγους να υπερασπιστεί την πολιτική του κληρονομιά από οποιαδήποτε φιλοδοξία.

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Πέτερ Ραμσάουερ, προειδοποίησε ότι «χωρίς τον Σόιμπλε δεν θα υπάρξει στήριξη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα» και ότι «αν ξεπεραστούν οι «κόκκινες γραμμές» που έθεσε ο Σόιμπλε, θα υπάρξει ανταρσία».

Ακόμη, στην ετήσια συνέντευξη Τύπου του Οικονομικού Συμβουλίου του CDU, ενός επιχειρηματικού λόμπι στο εσωτερικό του κόμματος, ο Κουρτ Λάουκ επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι διαπραγματεύσεις με την Αθήνα.

«Όπως πάνε τα πράγματα, είτε οι Έλληνες αποφασίσουν να εγκαταλείψουν τη νομισματική ένωση είτε μείνουν μέσα σε αυτή, όμως χωρίς μεταρρυθμίσεις. Και οι δύο επιλογές είναι κακές», προειδοποίησε ο επικεφαλής του Οικονομικού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι παραμένει σε ισχύ η θέση του Σόιμπλε, ότι «το τέλος του ευρώ δεν θα έρθει από μια ελληνική έξοδο, αλλά από τη χαλάρωση των κανόνων».

Σημειώνεται ότι σε αυτή τη συνέντευξη Τύπου, το Οικονομικό Συμβούλιο παρουσίασε μια έρευνα που έλαβε χώρα μεταξύ των μελών του και με βάση την οποία το 76% των ερωτηθέντων εκτιμά «ήσσονος σημασίας» ή «καθόλου σημαντική» μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους ότι δίνεται πολύ λιγότερη προσοχή στο ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε.

By