Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Η Μέρκελ έχει έξι εβδομάδες για να γράψει ιστορία

Το μόνο που χωρίζει την Άγκελα Μέρκελ από την τέταρτη θητεία στη Καγκελαρία της Γερμανίας είναι έξι εβδομάδες προεκλογικής εκστρατείας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος κατεβαίνει στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου με ισχυρά ποσοστά αποδοχής και προβάδισμα 15 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Μάρτιν Σουλτς.

Επιστρέφοντας από τις διακοπές της στις ιταλικές Άλπεις, η 63χρονη πολιτικός κάθε άλλο παρά εφησυχασμένη είναι: το Σάββατο ξεκινά την περιοδεία της που περιλαμβάνει 50 σταθμούς σε όλη τη χώρα. Μετά από 12 χρόνια στο τιμόνι της Γερμανίας

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει βγει πιο δυνατή από τις διεθνείς κρίσεις», συμπεριλαμβανομένης και της πυρηνικής διαμάχης μεταξύ του Αμερικανού και του Βορειοκορεάτη προέδρου», σχολιάζει ο Αντρέα Ρεμέλε, πολιτικός αναλυτής στο Hertie School of Governance στο Βερολίνο. Δεδομένου ότι βρίσκεται ήδη στην εξουσία, υιοθετεί ένα πιο συντηρητικό προφίλ, σημειώνει ο ίδιος.

Εκλογικό ημερολόγιο

Οι γερμανικές εκλογές αποτελούν τη σημαντικότερη εκλογική αναμέτρηση, από τις πολλές που πραγματοποιούνται φέτος στην Ευρώπη, με βασικά διακυβεύματα τη μετανάστευση και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο λόγω της διαδικασίας εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, ιδίως μετά την απώλεια της αυτοδυναμίας για την πρωθυπουργό Τερέσα Μέι στις τελευταίες εκλογές.

Το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία –τη μεγαλύτερη οικονομική, και όχι μόνο, δύναμη στην Ευρώπη, θα επηρεάσει από τις ευρωπαϊκές σχέσεις με τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία μέχρι την έκβαση των σχεδίων του Μακρόν να γυρίσει σελίδα στην ΕΕ. Ωστόσο, μπορεί οι δημοσκοπήσεις δίνουν στους Χριστανοδημοκράτες της Μέρκελ το προβάδισμα, αλλά η επόμενη ημέρα για τη δημοσιονομική πολιτική και τις σχέσεις της Γερμανίας με τους Ευρωπαίους εταίρους θα κριθεί από το κόμμα το οποίο θα επιλέξουν για να σχηματίσουν κυβέρνηση», υποστηρίζει ο Τζέιμι Μάρεϊ από την BI Economics.

Με το ταλέντο της να καταλαμβάνει τον μεσαίο χώρο, η Μέρκελ εκτοπίζει τους πολιτικούς της αντιπάλους όπως ο 61χρονος Μάρτιν Σουλτς που ηγείται των Σοσιαλδημοκρατικών. «Θα ξεκαθαρίσουν οι διαφορές στις θέσεις των CDU και SPD στις συντάξεις, την Υγεία και τη φορολογία», σημειώνει ο Τόμας Όπερμαν από το SPD. «Για μένα, είναι όλα ανοιχτά», προσθέτει.

Ποσοστά αποδοχής

Ο Σουλτς δεν κατόρθωσε να ενδυναμώσει τη θέση του ούτε όταν η Μέρκελ «κατέβασε ρολά» για τρεις εβδομάδες στη διάρκεια των καλοκαιρινών της διακοπών, στη διάρκεια δημοσιεύτηκαν μόνο κάποιες φωτογραφίες της καγκελαρίου και του συζύγου της που έκαναν πεζοπορία στις Άλπεις. Πράγματι, το ποσοστό αποδοχής της Μέρκελ μειώθηκε κατά 10 μονάδες στις 59 μονάδες στη διάρκεια της απουσίας της, αλλά μείωση εμφάνισε και το ποσοστό του Σουλτς κατά 5 μονάδες στις 33, σύμφωνα με τη μηνιαία δημοσκόπηση του Infratest Dimap που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.

Η αλήθεια είναι ότι η αντιπολίτευση δεν είναι εύκολη υπόθεση σε μια σταθερή οικονομία που έχει το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας των τελευταίων 25 ετών και με τη Μέρκελ να υπόσχεται φοροαπαλλαγές εάν απενεκλεγεί.

Ο «αγώνας» του Σουλτς

Η Μέρκελ θα ξεκινήσει την περιοδεία της από το Ντόρτμουντ που αποτελεί παραδοσιακά προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατικών. Οι περισσότεροι σταθμοί της περιοδείας της βρίσκονται σε μικρές πόλεις όπου σκοπεύει να δώσει έμφαση στους τομείς που της χάρισαν τη νίκη σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις φέτος: δουλειές, οικογένεια και δημόσια τάξη.

Ο Σουλτς, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατόρθωσε αρχικά να φέρει την παράταξή του στα ίδια επίπεδα με τους Χριστιανοδημοκράτες τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο αλλά δεν κατόρθωσε να διατηρήσει αυτά τα ποσοστά. Σύμφωνα με τον Ράινερ Σαρτόρις και τον Στέφαν Σίλμπε, είναι μάλλον απίθανο το ενδεχόμενο να συνεργαστούν οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι σε μια κυβέρνηση συνασπισμού.

«Γενικά πιστεύουμε ότι η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της Γερμανίας θα δείξει κάποια πυγμή για να ενισχύσει το ευρωπαϊκό εχείρημα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατικών θα θυσιάσει τις αξίες της», εκτιμούν οι ίδιοι.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By