Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

Η Μέρκελ κάνει μικρή υποχώρηση για το Ταμείο Ανάκαμψης μετά τις αντιδράσεις

Σε διευκρινίσεις υποχρεώθηκε να προβεί η Άνγκελα Μέρκελ, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η από κοινού πρότασή της με τον Εμανουέλ Μακρόν για τη δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης 500 δισ. ευρώ με στόχο την βοήθεια σε χώρες που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό.

Μετά τις αντιδράσεις, ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ ανέφερε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης δεν σχετίζεται με κοινό δανεισμό ή κοινά ομόλογα και ως εκ τούτου, δεν αφορά σε αμοιβαιοποίηση του χρέους.

Μάλιστα, επισήμανε ότι στην πρόταση Μέρκελ – Μακρόν ισχύουν ακόμη οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ένωσης, ενώ υπάρχει και «δεσμευτικό πλάνο αποπληρωμής».

«Είναι ξεκάθαρα διαφορετικό από τον κοινό δανεισμό. Η πρόταση δεν σημαίνει ότι θα υπάρξουν “μεταμφιεσμένα” κοινά ομόλογα» δήλωσε ο συνεργάτης της Άνγκελα Μέρκελ.

Η κίνηση του Βερολίνου να προχωρήσει σε διευκρινίσεις ερμηνεύεται ως μερική υποχώρηση από την γερμανική πλευρά.

Η πρόταση, που προβλέπει την έκδοση ομολόγων από την Κομισιόν, στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκάλεσε αντιδράσεις τόσο στη Γερμανία όσο και σε άλλα κράτη-μέλη, που διαφωνούν για αμοιβαιοποίηση του χρέους. Μάλιστα, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Δανία και η Σουηδία ετοιμάζουν αντιπρόταση.

Αντιδράσεις υπήρξαν και στο εσωτερικό της Γερμανίας με στελέχη του CDU να εκφράζουν την έκπληξή τους για την στροφή του Βερολίνου και την καγκελάριο να δέχεται πυρά από οικονομολόγους και ΜΜΕ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By