Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η Μέρκελ πάει στην G20 με… άγριες διαθέσεις κατά Τραμπ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ προειδοποίησε σήμερα κατά των τάσεων «του προστατευτισμού» και «του απομονωτισμού» ενόψει της συνόδου της G20, ασκώντας εμμέσως κριτική στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. «Όσοι πιστεύουν ότι ο προστατευτισμός και ο απομονωτισμός» είναι η λύση για τη διευθέτηση των παγκόσμιων προβλημάτων «διαπράττουν ένα μεγάλο λάθος», δήλωσε η Μέρκελ ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου.

Η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε ότι έχει συμφωνήσει με τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε ένα σχέδιο για να εμβαθυνθεί η συνεργασία στην ΕΕ και την ευρωζώνη, ενώ πρόσθεσε ότι η Ένωση πρέπει να αναλάβει περισσότερες ευθύνες για την αντιμετώπιση των ανησυχιών που αντιμετωπίζει αναφορικά με την ασφάλειά της, περιλαμβανομένης της «τρομοκρατικής» απειλής.

Η Μέρκελ, η οποία αργότερα σήμερα πρόκειται να συναντηθεί στο Βερολίνο με πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου να σχηματίσουν ενιαίο μέτωπο απέναντι στον Τραμπ στη διάρκεια της G20, δήλωσε ότι αναμένει από τη σύνοδο «ένα ξεκάθαρο μήνυμα υπερ των ανοικτών αγορών και κατά του απομονωτισμού».

Σύμφωνα με την ίδια, στόχος της G20, στην οποία μεταξύ άλλων θα συμμετάσχουν ο Τραμπ και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι «οι ηγέτες (της G20) να δείξουν ότι κατανοούν την ευθύνη τους (απέναντι σε όλο τον πλανήτη) και ότι την αναλαμβάνουν».

«Έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ τη G20», διότι μαζί μπορούμε να λύσουμε τα κοινά μας προβλήματα, «κάτι που δεν θα μπορούσαμε ποτέ να κάνουμε ο κάθε ένας ξεχωριστά», υπογράμμισε η Μέρκελ.

Σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, τα εναπομείναντα μέλη της Ένωσης θα πρέπει να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες για την αντιμετώπιση των «υπαρξιακών» προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κόσμος.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, μια πρόκληση που αφορά την ύπαρξή της», τόνισε ενώπιον των Γερμανών βουλευτών η Μέρκελ.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε να δράσουμε αφού η επιστήμη έχει πείσει και τον τελευταίο που το αμφισβητεί», πρόσθεσε. Η Ευρώπη είναι «πιο αποφασισμένη από ποτέ» να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή, κατέληξε Γερμανίδα καγκελάριος, χαρακτηρίζοντας τη Συμφωνία του Παρισιού «αδιαπραγμάτευτη».

«Δεν μπορούμε να αναμένουμε μια εύκολη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή στη G20», σημείωσε. «Οι διαφορές μας με τις ΗΠΑ είναι ξεκάθαρες».

By