Σάββατο, 21 Μαΐου, 2022

Η Μέρκελ παίρνει (και πάλι) αποστάσεις από τον Μακρόν: «Το ΝΑΤΟ είναι κεντρικός πυλώνας της άμυνάς μας»

Αποστάσεις από τις πρόσφατες δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν για το ΝΑΤΟ πήρε και πάλι η Άνγκελα Μέρκελ, επιμένοντας ότι η Συμμαχία είναι «κεντρικός πυλώνας της άμυνάς μας».

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει σε πρόσφατη συνέντευξή στον Economist «εγκεφαλικά νεκρό» το ΝΑΤΟ, αλλά η Γερμανίδα καγκελάριος έσπευσε να διαφωνήσει.

Ωστόσο, στο εβδομαδιαίο podcast της που ήταν αφιερωμένο στην 64η επέτειο του γερμανικού στρατού, της Bundeswehr, επεσήμανε ότι «είναι όλο και περισσότερο σαφές ότι εμείς οι Ευρωπαίοι, τα κράτη μέλη της ΕΕ στο ΝΑΤΟ, οφείλουμε να αναλάβουμε περισσότερη ευθύνη στο μέλλον».

Η Μέρκελ, που ετοιμάζεται να υποδεχθεί απόψε τον Εμανουέλ Μακρόν για ένα δείπνο στο Βερολίνο μαζί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι «οφείλουμε να ενισχύσουμε τον συντονισμό του ευρωπαϊκού τμήματος του ΝΑΤΟ.

Γι” αυτό υπάρχει η διαρθρωμένη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής πολιτικής στην
Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό που αποκαλούμε PESCO» (Permanent Structured Cooperation, Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία).

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Σοσιαλδημοκράτης Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας σε άρθρο του στο εβδομαδιαίο περιοδικό der Spiegel επεσήμανε «Θέλουμε και έχουμε ανάγκη το ΝΑΤΟ. Θα ήταν λάθος να αφήσουμε το ΝΑΤΟ να αποδυναμωθεί. Χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε η Γερμανία ούτε η Ευρώπη μπορούν να προστατεύσουν αποτελεσματικά τον εαυτό τους», ανέφερε.

Ο Μάας υποστήριξε την έκκληση του Μακρόν για την ενίσχυση των αμυντικών ικανοτήτων της Ευρώπης. «Γι” αυτό μαζί με τη Γαλλία εργαζόμαστε σκληρά για να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη που να συνεργάζεται πολύ πιο στενά στην πολιτική της ασφάλειας», έγραψε . «Ναι, θέλουμε μια ισχυρή και κυρίαρχη Ευρώπη, όμως την χρειαζόμαστε ως τμήμα ενός ισχυρού ΝΑΤΟ και όχι ως αντικαταστάτη του», τόνισε ο Μάας.

Ο Γερμανός ΥΠ ΕΞ πρότεινε να δημιουργηθεί ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλείας, στο οποίο να είναι μέλος και η Βρετανία, ανεξάρτητα από τη σχεδιαζόμενη αποχώρησή της από την ΕΕ.

Ο Μάας ανέφερε πως εργάζεται πάνω σ” αυτή την ιδέα μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λεντριάν και πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πως η Γερμανία έχει στόχο να παρουσιάσει ένα πλαίσιο για ένα τέτοιο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλείας όταν αναλάβει την προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By