Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, 2020

Η Μόσχα ζητά αποζημίωση από την Τουρκία για την κατάρριψη του μαχητικού

Συνολικά η Ρωσία προβάλει τρεις όρους για να εκτονωθεί η συνεχώς αυξανόμενη ένταση μεταξύ των δύο χωρών

poutin-erntogan

Μπορεί η Τουρκία να υπογραμμίζει συνέχεια την ανάγκη να υπάρξει εποικοδομητικός διάλογος με τη Ρωσία, ώστε να εκτονωθεί η ένταση μετά από την κατάρριψη του ρωσικού Σουκχόι από ένα τουρκικό μαχητικό στις 24 του περασμένου μήνα, ωστόσο η Άγκυρα δεν έχει κάνει ακόμα κανένα ουσιαστικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει, σύμφωνα με την Hurriyet Daily News, o Ρώσος πρέσβης στην Τουρκία, Αντρέι Καρλόφ.

Τα τελευταία 24ωρα, μάλιστα, φαίνεται πως οι δύο πλευρές -και ιδιαίτερα η ρωσική- «ψάχνονται» για αναζωπύρωση της έντασης, με απρόβλεπτες εξελίξεις και συνέπειες.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην Cumhuriyet, ο Καρλόφ αποκάλυψε ότι η Ρωσία έχει θέσει τρεις όρους προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση η οποία έχει ξεσπάσει μετά την κατάρριψη της 24ης Νοεμβρίου.

Ο πρώτος όρος, σύμφωνα με τον Καρλόφ, είναι να ζητήσει επίσημα συγγνώμη η Άγκυρα για την κατάρριψη του ρωσικού Σουκχόι, που κόστισε τη ζωή σε έναν από τους δύο πιλότους του και σε έναν πεζοναύτη που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης του δεύτερου πιλότου.

Ο δεύτερος όρος, συνέχισε ο Ρώσος πρεσβευτής, είναι να βρεθούν και να τιμωρηθούν τα άτομα που ευθύνονται γι” αυτήν την πράξη, εννοώντας προφανώς τα άτομα που έδωσαν τη διαταγή για την κατάρριψη.

Ως τρίτο όρο, ο Καρλόφ έθεσε την καταβολή χρηματικής αποζημίωσης από το τουρκικό κράτος προς τη Ρωσία.

«Αν οι όροι μας δεν εκπληρωθούν, οποιαδήποτε άλλη ανακοίνωση της Τουρκίας δεν θα έχει νόημα» υπογράμμισε ο Καρλόφ στη συνέντευξή του.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By