Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

Η Μπακογιάννη ζητά επιτροπή «πεφωτισμένων» για οικονομία

Επιστολή της βουλευτού της ΝΔ στην πρόεδρο της Βουλής

Mpakogianni

Επιστολή στην Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, απέστειλε η  βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε και  στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, τον πρόεδρο του Κινήματος «Το Ποτάμι» Σταύρο Θεοδωράκη, τον Γεν. Γραμματέα της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε Δημήτρη Κουτσούμπα, τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνο Καμμένο και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, με την οποία προτείνει την σύσταση Επιτροπής Διεθνώς Αναγνωρισμένων Οικονομολόγων, που θα απαρτίζεται από διακεκριμένους επιστήμονες, όπως π.χ. τον Καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη.

Το αντικείμενο της επιτροπής θα είναι η μελέτη των αδυναμιών των οικονομικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν την τελευταία πενταετία.

Αναλυτικά η επιστολή

Προς την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου

Αθήνα, 1 Απριλίου 2015

Αγαπητή Κυρία Πρόεδρε,

Είναι κοινή εκτίμηση του ελληνικού λαού ότι χρειάζεται αυστηρός έλεγχος των αποτελεσμάτων των πολιτικών που ασκήθηκαν στην Ελλάδα κατά τα τελευταία 5 χρόνια. Αναμφίβολα, τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής που επεβλήθησαν από εταίρους και δανειστές είχαν αδυναμίες. Οι αδυναμίες αυτές πρέπει να προσδιοριστούν και να μελετηθούν σε βάθος.

Βασιζόμενη στην πείρα μου, δεν πιστεύω ότι μια Εξεταστική Επιτροπή μπορεί να επιτελέσει το έργο αυτό. Αντιθέτως, φοβούμαι ότι θα προκαλέσει οξεία ένταση στην πολιτική ζωή του τόπου, σε μια χρονική στιγμή που χρειαζόμαστε ενωμένο και ισχυρό εσωτερικό μέτωπο εν όψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και δανειστές μας.

Για το λόγο αυτό, προτείνω η Βουλή των Ελλήνων να αναλάβει πρωτοβουλία για τη σύσταση Επιτροπής Διεθνώς Αναγνωρισμένων Οικονομολόγων, που θα απαρτίζεται από διακεκριμένους επιστήμονες, όπως π.χ. τον Καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη, και με αντικείμενο τη μελέτη των αδυναμιών των οικονομικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν την τελευταία πενταετία.

Η εν λόγω Επιτροπή θα κληθεί να συντάξει αναλυτικό και τεκμηριωμένο πόρισμα, με βάση το οποίο θα μπορούσε η Βουλή να προχωρήσει με ασφάλεια στα όποια επόμενα βήματα κριθούν αναγκαία. Επιπλέον, το ανωτέρω πόρισμα θα αποτελούσε ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της χώρας στις δύσκολες συνομιλίες του προσεχούς Ιουνίου.

Με τιμή,

Ντόρα Μπακογιάννη

By