Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Η Μπόκο Χαράμ βαδίζει στα χνάρια ΙΚ: Αποκεφάλισε δύο άνδρες

Δεν έχει επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητα του βίντεο της εκτέλεσης

tzixantistis

Η ισλαμιστική οργάνωση της Νιγηρίας Μπόκο Χαράμ έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο απεικονίζεται ο αποκεφαλισμός δύο ανδρών, στην πρώτη της ανάρτηση στο Διαδίκτυο με τη χρήση εξελιγμένων τεχνικών επεξεργασίας που μοιάζουν με αυτές που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος.

Το βίντεο, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, δείχνει μέλη της Μπόκο Χαράμ να στέκονται πίσω από δύο γονατισμένους άνδρες που έχουν τα χέρια τους δεμένα πίσω από την πλάτη, ενώ έτερος άνδρας είναι όρθιος πίσω τους και κρατά μαχαίρι.

Ένας από τους γονατισμένους άνδρες αναγκάζεται να πει κοιτώντας στην κάμερα ότι πληρώθηκαν από τις αρχές για να κατασκοπεύσουν τη Μπόκο Χαράμ, προτού αλλάξει το πλάνο και εμφανιστούν τα αποκεφαλισμένα σώματά τους.

Προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητα του βίντεο.

Το βίντεο προκαλεί ανησυχίες ότι η Μπόκο Χαράμ επεκτείνει τη δράση της και αναζητεί έμπνευση από διεθνή δίκτυα τρομοκρατών, περιλαμβανομένων της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους.

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν έχει καταγγείλει ότι η ισλαμιστική οργάνωση συνδέεται τόσο με την Αλ Κάιντα όσο και με το Ι.Κ., όμως η ίδια η Μπόκο Χαράμ δεν το έχει επιβεβαιώσει.

Μπόκο Χαράμ και Ι.Κ. έχουν αλληλοαναγνωριστεί ως οργανώσεις, ωστόσο οι Νιγηριανοί ισλαμιστές δεν έχουν επισήμως δηλώσει πίστη στον ηγέτη του Ι.Κ. Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι.

By