Τρίτη, 15 Ιουνίου, 2021

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί τα συμφωνηθέντα γιατί αλλιώς η Ε.Ε. θα αντιδράσει»

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζν Κλοντ Γιούνκερ προειδοποιεί την Ελλάδα

giounker

Σαφή προειδοποίηση προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει όσα συμφωνήθηκαν απηύθυνε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά την ομιλία στην Ευρωβουλή, την Τετάρτη, αλλιώς όπως είπε η αντίδραση της ΕΕ και της ευρωζώνης θα είναι διαφορετική.

«Πρέπει να γίνει αυτό που συμφωνήθηκε με την Ελλάδα» δήλωσε και πρόσθεσε : «Εάν αυτή τη φορά, οι κοινοί κανόνες δεν γίνουν σεβαστοί, τότε η αντίδραση της ΕΕ και της ευρωζώνης θα είναι διαφορετική».

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στα αρνητικά σχόλια που αντιμετώπισε για τον τρόπο που χειρίσθηκε το ελληνικό θέμα : « Συχνά η Κομισιόν δέχθηκε επιθέσεις από άλλες χώρες-μέλη για τον τρόπο που ενεπλάκη στη λύση -αν και δεν υπάρχει ακόμα λύση- του ελληνικού προβλήματος.

Ο κ. Γιούκερ άφησε αιχμές κατά του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα λέγοντας χαρακτηριστικά: «προσπαθούσα να εξηγήσω στο τότε πρωθυπουργό Α. Τσίπρα ότι στην ευρωζώνη υπήρχαν 19 δημοκρατίες και όχι μόνο η ελληνική.

Λέω όμως ότι καθήκον της Κομισιόν είναι να φροντίζει το γενικό συμφέρον. Το να μην ασχοληθούμε με το ελληνικό πρόβλημα θα ήταν απαράδεκτο λάθος και αδυναμία.

Πληρώσαμε, και εγώ, προσωπικά ένα τίμημα αρκετά βαρύ, αλλά δεν ήθελα να τ’αφήσω όλα στα χέρια των τεχνοκρατών, χρειάσθηκε πάρα πολύ δουλειά ακόμα και στις διακοπές (…).

Το να λέει κανείς ότι η Κομισιόν και ο πρόεδρός της θεωρούν ότι το Grexit δεν είναι επιλογή – μπορεί μεν να γίνει- αλλά για μας δεν είναι επιλογή, αλλιώς θα είχε γίνει ήδη.

Είπα στον Α. Τσίπρα ότι εγώ δεν είμαι μάγος και ταχυδακτυλουργός που βγάζει λαγούς από το καπέλο του. Ήξερε ότι το Grexit ήταν μια πιθανότητα, αλλά που δεν θα αναφερόταν δημόσια και επ” αυτού κάναμε ό,τι έπρεπε.

Θεωρώ ότι το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι μόνο θέμα εξυγίανσης των δημοσιονομικών της χώρας, δεν είναι μόνο δομικό,- αν και είναι σοβαρά όλα αυτά- αλλά και πρόβλημα που αφορά στις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας. Δεν μου άρεσαν τα σχόλια στην Ευρώπη που έλεγαν «δεν έχει παρά να βγεί η Ελλάδα από το ευρώ», σαν να μην είναι σοβαρή χώρα.

Οι Έλληνες, και μάλιστα των χαμηλών εισοδημάτων, εργάζονται σκληρά και κάνουν ότι μπορούν για να προοδεύσει η χώρα τους. Πρέπει λοιπόν να τους σεβόμαστε περισσότερο.

Θα ήθελα το πρόγραμμα που συμφωνήσαμε να γίνει σεβαστό από οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση. Εάν αυτή τη φορά, οι κοινοί κανόνες δεν γίνουν σεβαστοί, τότε η αντίδραση της ΕΕ και της ευρωζώνης θα είναι διαφορετική. Πρέπει να γίνει αυτό που συμφωνήθηκε».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By