Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

Η Ουκρανία καταγγέλλει εισβολή 700 Ρώσων στρατιωτών

Νέος βομβαρδισμός σε νοσοκομείο αφήνει πίσω δεκάδες τραυματίες

oukrania-2

Ακόμη μια καταγγελία από την Ουκρανική πλευρά έρχεται να κλυδωνίσει την ήδη τεταμένη κατάσταση στην Ουκρανία. Οι αρχές της χώρας καταγγέλλουν ότι συνολικά 700 Ρώσοι στρατιώτες, εισήλθαν σήμερα στην Ουκρανία προκειμένου να βοηθήσουν τους φιλορώσους αντάρτες στις ανατολικές περιοχές της χώρας.

«Σήμερα το πρωί δύο ομάδες των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας παραβίασαν τα σύνορα» στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών, υποστήριξε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος τύπου του ουκρανικού στρατού, ο Αντρίι Λισένκο, ο οποίος διευκρίνισε ότι έκαστη ομάδα αριθμεί «από 300 έως 350 στρατιώτες».

Το Κίεβο και οι χώρες της Δύσης κατηγορούν εδώ και μήνες τη Ρωσία ότι έχει αναπτύξει τακτικά στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία όπου μαίνονται οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των φιλορώσων ανταρτών με αποτέλεσμα τον θάνατο 4.800 και πλέον ανθρώπων αφότου ξέσπασε η κρίση τον περασμένο Απρίλιο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της ουκρανικής κυβέρνησης, περισσότεροι από 8.500 στρατιώτες του ρωσικού στρατού βρίσκονταν στην ανατολική Ουκρανία στα μέσα Ιανουαρίου. Η Ρωσία διαψεύδει κάθε εμπλοκή της στις συγκρούσεις στη γειτονική χώρα.

Την ίδια ώρα ένα νοσοκομείο επλήγη το μεσημέρι από πυρά ρουκετών στο κέντρο του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, που ελέγχεται από τους αυτονομιστές, έγινε γνωστό από δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται εκεί.

Έξι άνθρωποι, ένας γιατρός και πέντε ασθενείς, τραυματίσθηκαν από το βομβαρδισμό αυτό, σύμφωνα με το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων της αυτονομιστικής «δημοκρατίας του Ντονέτσκ».

Τα τζάμια του νοσοκομείου έσπασαν και σημάδια από τα πυρά ήταν ορατά μπροστά από την είσοδο του νοσοκομείου, σύμφωνα με δημοσιογράφους αυτόπτες μάρτυρες.

Από τον βομβαρδισμό αυτό στη συνοικία Καλίνινσκι επλήγη επίσης ένα πανεπιστήμιο που βρίσκεται απέναντι από το νοσοκομείο.

«Ρουκέτες έπεσαν στο παράθυρο. Σαν από θαύμα, οι φοιτητές είχαν βγει από την αίθουσα δεκαπέντε λεπτά νωρίτερα. Φαντάζεστε τι θα είχε συμβεί αν βρίσκονταν ακόμη μέσα;» είπε η Λαρίσα Πολιάκοβα, υπεύθυνη του «υπουργείου Παιδείας» των αυτονομιστών. «Δεν υπάρχουν στρατιωτικοί στόχοι, δεν υπάρχει καμιά στρατιωτική εγκατάσταση. Δεν καταλαβαίνω γιατί ρίχνουν εδώ. Δεν υπάρχουν παρά πανεπιστήμια, ένα νοσοκομείο, καταστήματα… Είναι πολύ μακριά από τον πόλεμο«, πρόσθεσε.

By